Hlavní obsah

Spojila je nenávist k Islámskému státu. Koalice jezídů a Arabů zkusí osvobodit Mosul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sindžár

Ve městě Sindžár na severu Iráku bojují bok po boku dřívější rivalové. Převážně sekulární kurdští bojovníci a jezídové se tam spojili s islámskými sunnitskými milicemi z kmene Šammar. Spojil je společný nepřítel - teroristická organizace Islámský stát. Bojovníci se už připravují na osvobození Mosulu. Video z výcviku jednotek nové koalice zveřejnila agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V iráckém Sindžáru vznikla zvláštní koaliční skupina proti ISVideo: Reuters

 
Článek

„Tyto síly byly zformovány a vyzbrojeny v únoru letošního roku iráckou vládou. Hájíme tady pozice spolu s našimi jezídskými bratry z YBS (Sindžárské jednotky odporu, dříve Královský páv),“ cituje Reuters Abdulchalíka al-Džarbu, jednoho z velitelů nově vzniklých jednotek.

Společně už dosáhly prvního vítězství, když osvobodili vesnici Umm Dhiban podél silnice k syrsko-irácké hranici. V oblasti se nyní opevňují a plánují útoky na další vesnice.

„Všechny síly, které se nyní formují, se budou s boží pomocí účastnit osvobozující ofenzívy na Mosul a naše síly budou rozhodně ty, které vstoupí do Mosulu,“ dodal velitel al-Džarba. Irácká armáda uváděla, že se miliónový Mosul, což je největší město, které Islámský stát v zemi ovládá, pokusí osvobodit, vždy to ale odložila.

Utrpení jezídů 

Islámský stát odlehlou oblast provincie Ninive na severu Iráku obsadil při velké ofenzívě v létě 2014. Tehdy vyhnal náboženskoetnickou skupinu jezídů, které považuje za ďáblovy spojence. Mnohé muže povraždil, jejich ženy zotročil.

Spojenectví je o to podivnější, že mnozí jezídové obviňují místní sunnity, že se podíleli na etnických čistkách a masakrech.

Potřeba postavit se radikálům Islámského státu však obě skupiny spojila.

Jezídské milice po vzoru kurdských

Jezídské síly YBS jsou zorganizovány po vzoru kurdských syrských Lidových ochranných milic YPG. Dokonce mají podobně jako YPG čistě ženské jednotky YGS, což je u extrémně uzavřené náboženské skupiny překvapivé. Jenomže jezídům přišla na pomoc právě syrská kurdská milice napojená na Stranu kurdských pracujících PKK, která má na severu Iráku své základny.

Kurdští bojovníci jsou i v řadách YBS. „Bráníme a chráníme Sindžár a YBS a YGS a jsme bratři,” uvedla Arín Sindžárí, která bojuje v ženské jednotce YGS.

Odlišné cíle

Agentura Reuters upozorňuje, že společenství nemůže moc dlouho vydržet.

Zatímco arabské milice kmene Šammar usilují o navrácení země pod kontrolu Bagdádu, jezídská milice YBS chce uspořádat společnost podle představ Strany kurdských pracujících a jejího vůdce a ideologa Abdulaha Ocalana. „Držíme se ideologie vůdce (Ocalana),” uvedla Arín Sindžárí.

Kurdskou stranu pracujících (PKK) ale v USA i v EU označují za teroristickou. Turecko s ní válčí, protože se bojí, že PKK se pokusí vytvořit na části území samostatný Kurdistán. Hlavní základny PKK jsou v severoiráckém autonomním Kurdistánu v horách Kandil, které Turci občas bombardují ze vzduchu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám