Hlavní obsah

Dohodli jsme se s Rusy na příměří v Halabu, oznámili Američané

– Halab • Aktualizováno

Spojené státy a Rusko se dohodly na rozšíření příměří na severosyrské město Halab. Oznámilo to ministerstvo zahraničí USA. Rusko zprávu zatím oficiálně nepotvrdilo. Zvláštní zmocněnec OSN Staffan de Mistura v Berlíně před americkým oznámením varoval, že by se k turecké hranici mohlo vydat až 400 tisíc uprchlíků, pokud by se pro Halab příměří vyjednat nepodařilo.

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Syrské město Halab zničené urputnými boji.

Článek

Podle mluvčího amerického ministerstva zahraničí se USA a Rusko na příměří dohodly už v úterý a platit začalo v 00:01 damašského času (úterý 23:01 SELČ). Vztahuje se nejen na město Halab, ale na celou stejnojmennou provincii.

"Od té doby jsme mohli vidět všeobecný úbytek násilí v těchto oblastech, ačkoli z některých míst jsou stále hlášeny boje," informoval mluvčí ministerstva Mark C. Toner.

"Spoléháme na Rusko, že jako spolupředsednická země mezinárodní podpůrné skupiny pro Sýrii vyvine tlak na Asadův režim a USA se postarají o opozici," stojí v prohlášení americké diplomacie.

"Alternativou (úspěšné dohody o příměří) je katastrofické řešení, protože můžeme mít 400 tisíc lidí, kteří zamíří k turecké hranici," řekl zmocněnec OSN de Mistura.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Účastníkem berlínského jednání byl také zástupce syrské opozice Rijád Hidžáb a ministři zahraničí Francie a Německa Jean-Marc Ayrault a Frank-Walter Steinmeier. Shodli se na tom, že dosažení příměří v Halabu je pro obnovu syrských mírových rozhovorů zásadní podmínkou.

Další jednání 9. května

Šéf francouzské diplomacie navrhuje uspořádat 9. května jednání, kterého by se zúčastnila desítka zemí podílejících se na mírových rozhovorech, a to včetně arabských států. "Je nutné učinit vše, abychom se dostali zpět k příměří," řekl Ayrault.

Steinmeier, který středeční jednání hostil, řekl, že ke zklidnění situace v Sýrii je nezbytné vyvinout veškeré úsilí. Upozornil také, že je jasné, že krize v zemi nemá vojenské řešení.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Hidžáb uvedl, že opozice je nespokojená se současným stavem rozhovorů. Řekl také, že Sýrie potřebuje všeobecné příměří, a ne jen klid zbraní ve vybraných oblastech. Nutný je podle něj také nový postup, neboť ten stávající nefunguje.

Reklama

Související témata:

Související články

Nálet na nemocnici v Halabu má 50 obětí

Počet obětí středečního náletu na nemocnici v syrském Halabu vzrostl na padesát, uvedla v pátek organizace Lékaři bez hranic, která nemocnici podporovala. Mezi...

Výběr článků

Načítám