Hlavní obsah

Skupina jezídek už dva roky likviduje islámské teroristy. Žene je touha po pomstě

Bagdád

Když v srpnu roku 2014 Islámský stát vtrhl do města Sindžár na severu Iráku, několik jezídských dívek se odmítlo podvolit a nechat se odtáhnout do sexuálního otroctví. Dívky naopak pozvedly zbraně a hnaly radikály pryč. Uplynuly téměř dva roky, Sindžár už byl osvobozen, jezídky ale bojují dál. Kromě odvahy a odhodlanosti je žene touha pomstít zmasakrované či zotročené partnery, příbuzné a sousedy, píše agentura Reuters.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Ženskou jednotku kurdských pešmergů doplnila skupina mladých odvážných jezídek.

Článek

„Zajali osm mých sousedů a byla jsem svědkem toho, jak zabíjejí děti,“ vysvětlila reportérovi Reuters svou motivaci Asema Dahirová, která nyní brání kontrolní stanoviště na frontové linii severně od klíčového města Mosulu.

Ženské jednotky jsou v boji s Islámským státem nadmíru ceněny; radikálové totiž věří, že pokud padnou rukou ženy, nepůjdou do nebe, a tak před nimi prchají.

Jednadvacetiletá jezídka je nyní spolu se svými družkami v ženské milici kurdských pešmergů. Byli to právě oni, kdo měl obrovský podíl na vyhnání Islámského státu ze značné části severního Iráku.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Jezídka Asema Dahirová.

Než byla sama postřelena do nohy, stihla prý Dahirová v rodném Sindžáru zlikvidovat dva islamisty. Zvěrstva, která islamisté v jejím rodišti páchali, bude mít nejspíš už navždy před očima.

„Zavraždili mého strýce a odvlekli ženu mého bratrance. Vzali se jen osm dní před tím. Jeho nevěsta je stejně jako tisíce dalších jezídských žen stále v zajetí ozbrojenců,“ připomněla Dahirová.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Jezídky se na základně poblíž frontové linie chystají do služby z níž už se nikdy nemusejí vrátit.

Velitelkou jednotky je čtyřiadvacetiletá Kurdka Hasíba Nauzadová. Ta před válkou žila spokojený manželský život v Turecku. Když se ale doslechla o zvěrstvech páchaných Islámským státem, přispěchala na pomoc.

„Svůj osobní život jsem ponechala stranou. Přišla jsem, abych se postavila nepříteli a bránila kurdské sestry a matky,“ vysvětlila reportérovi Reuters. Se svým manželem prý ztratila kontakt poté, co zaplatil převaděčům a odjel do Německa.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Velitelka Hasíba Nauzadová instruuje svůj tým

Fakt, že tradice od jezídských i kurdských žen vyžaduje spíš to, aby seděly doma, irácké bojovnice neznepokojuje. „Když může pozvednout zbraň muž, může to udělat i žena,“ vysvětluje Nauzadová.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Jezídové při jedné ze slavností

Foto: Reuters

Bojovníci džihádu v Ramádí

„Když navíc muži vidí po svém boku ženu, bojují statečněji,” dodává.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám