Hlavní obsah

Další nemocnice v Halabu se stala terčem raket, tentokrát povstaleckých

– Halab/Londýn/Rakka • Aktualizováno

Nejméně dvacet lidí v úterý zahynulo při útocích povstalců na části města Halab, které drží vláda. Uvedla to syrská tisková agentura SANA. Útok potvrdila i exilová opoziční organizace SOHR monitorující dění v zemi, která uvedla, že obětí je devatenáct a jsou mezi nimi tři děti. Nemocnice byla silně poškozena.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z další nemocnice v syrském Halabu zbyly jen troskyVideo: Reuters

 
Článek

Na město dopadlo podle agentury SANA nejméně 65 raket vypálených povstalci. Zasáhly nejméně jedno, ale možná i dvě zdravotnická zařízení. SANA po prvním útoku uváděla šest mrtvých, pak ale následovala další palba a počty obětí stouply.

V jedné zasažené nemocnici zahynuly tři ženy, celkem si ale ostřelování různých částí města pod kontrolou vládních sil mělo vyžádat na dvacet obětí, uvedla SANA. Ostřelování též způsobilo vážné škody na budovách a infrastruktuře. SOHR uvedl devatenáct obětí, sedm hned z prvního ostřelování. Z osmi desítek zraněných jsou mnozí v kritickém stavu.

Palba vládních sil na pozice povstalců si vyžádala dvě oběti, uvedla agentura AP s odkazem na opoziční Místní koordinační výbory.

Foto: ČTK/AP

Nálety poničený Halab

Syrská armáda potvrdila, že na útoky odpovídá. Z ostřelování Damašek obvinil skupiny, jako je Fronta an-Nusra napojená na Al-Káidu, či radikální Ahrár aš-Šám a Džaíš Islám neboli Armáda islámu, uvedla agentura Reuters. Takzvaná umírněná opozice považuje Džaíš Islám a Ahrár aš-Šám za své spojence, byť nesdílí jejich ideologii, podle Ruska jde ale o teroristické organizace.

Masové nálety na Rakku

V noci bylo bombardováno i syrské město Rakka, které je baštou Islámského státu. Při 35 náletech zahynulo nejméně 13 civilistů a pět radikálů. Místní opoziční organizace Rakka je zabíjena informovala o deseti obětech.

„Rakka se stala terčem úderů podobné intenzity po několika týdnech. Nálety pokračovaly během noci i ráno,” uvedl ředitel SOHR Ramí Abdar Rahmán. Zatím se SOHR nepodařilo zjistit, zda útočila americká, syrská nebo ruská letadla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pondělní tvrdé boje v syrském HalabuVideo: AP

V zemi začalo na konci února platit příměří mezi syrskou opozicí a vládou, které se ale netýkalo Islámského státu a Fronty an-Nusra napojené na teroristickou síť Al-Káida. Klid zbraní se však začal koncem dubna hroutit kvůli obnovení bojů v Halabu.

O víkendu byla vyjednána lokální příměří pro Latákíju a Damašek s okolím, která byla v pondělí prodloužena. V Halabu se však navzdory snaze příměří obnovit nepodařilo, což ohrožuje mírové rozhovory v Ženevě.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Situace ve městě je složitá, jihozápadní část města drží vládní síly, východní čtvrti ovládají vzbouřenci a část na severu kontrolují kurdské milice. Vládní síly se do města dostávají od jihovýchodu, protože oblast západně od města ovládají vzbouřenci včetně Fronty an-Nusra napojené na Al-Káidu. Její bojovníci podle Damašku údajně bojují i ve městě. Severovýchodně od města pak působí Islámský stát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám