Hlavní obsah

IS v prvním čtvrtletí provedl nejvíc útoků ve své historii, zabil přes dva tisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Bojovníci tzv. Islámského státu podnikli za první tři měsíce letošního roku 891 útoků v Iráku a Sýrii, což je nejvíce za jakékoli tříměsíční období od poloviny roku 2014, kdy IS vyhlásil chalífát. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na americkou společnost IHS, která se věnuje bezpečnostním analýzám.

Foto: Stringer, Reuters

Bojovník Islámského státu

Článek

Téměř devět stovek útoků si vyžádalo 2150 obětí, což je 44procentní nárůst oproti předchozím třem měsícům. Podobný trend nárůstu útoků lze sledovat také v Libyi.

Počet útoků v Iráku a Sýrii se zvýšil, přestože zde Islámský stát ztratil výraznou část území. „Skupina se stále častěji uchyluje k hromadným násilnostem, zatímco se z několika směrů dostává pod velký tlak,” konstatoval Matthew Henman, odborník na terorismus z IHS.

Související téma:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Bojovník Islámského státu v Mosulu

Americká armáda odhaduje, že území pod nadvládou Islámského státu v Iráku se snížilo o 40 procent oproti jeho maximálnímu rozšíření v roce 2014. V Sýrii se oblast, kterou kontroluje Islámský stát, zmenšila o 20 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám