Hlavní obsah

V Islámském státě upadá morálka, džihádisté simulují a dezertují

Islámský stát (IS) má problémy s morálkou svých bojovníků, a to už delší dobu. Ukázaly to interní záznamy, které jeho vedení unikly. Výjimkou není ani to, že bojovníci simulují a nechávají si od lékařů vystavit potvrzení o zdravotní neschopnosti.

Foto: Profimedia.cz

Bojovník Islámského státu

Článek

„Dokument Islámského státu, který se objevil loni, zaznamenával nedostatek personálu. Dokument vydaný ve východosyrské provincii Dajr az-Zaur ukazuje, že několik členů Islámského státu si shánělo falešné lékařské zprávy, aby se vyhnuli povinnostem v přední bojové linii,“ uvádí se ve zprávě amerického Střediska pro boj s terorismem (CTC).

Zpráva dodává, že IS v důsledku vážného nedostatku personálu dokonce loni v říjnu vyhlásil amnestii pro zběhy.

Morálka v řadách Islámského státu upadá v důsledku územních ztrát i poklesu příjmů z ropy. Analytické středisko IHS uvedlo, že příjem za březen činil 56 miliónů dolarů (1,34 miliardy korun), zatímco ještě v polovině loňského roku činil 80 miliónů.

Brali dávky i na sexuální otrokyně

Vedení organizace proto bylo nuceno zkrátit bojovníkům žold na polovinu a snížit příplatky. Místy je elektřina na příděl a džihádisté musí platit nové daně, například poplatek za satelitní parabolu, poznamenal server The Daily Mail. Podle některých zpráv jsou dokonce v Rakce, jež byla donedávna baštou IS, stále víc upřednostňovány platby v amerických dolarech.

Islámský stát přitom ještě nedávno vyplácel dávky na manželku, děti i sexuální otrokyně. Zatímco za každé dítě pobíral bojovník 35 dolarů navíc (840 korun), na manželku mu organizace přispívala 50 dolary (1200 korun). Stejnou částku džihádisté pobírali za sexuální otrokyně, které jsou v interních dokumentech nazývány ženskými zajatkyněmi.

Související téma:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Bojovník Islámského státu v Mosulu

IS ve ztížených podmínkách však nemá potíže pouze s morálkou řadových členů, nýbrž i s veliteli. Jak upozornila exilová organizace SOHR, od začátku dubna bylo v Rakce popraveno už 21 velících bojovníků a další byli zadrženi a přepraveni do Iráku. V Iráku měli zase zabít 45 příslušníků, kteří se pokusili dezertovat. Irácká agentura Al Sumaria News tvrdí, že odsouzené nechali umřít v chladírně.

Reklama

Související témata:

Související články

Islámský stát už bombardují americké B-52

Američané poprvé zaútočili strategickým bombardérem B-52 Stratofortress na pozice Islámského státu v Sýrii. Cílem jednoho z obávaných nebeských obrů se stal...

Výběr článků

Načítám