Hlavní obsah

V Turecku zrušili verdikty za údajné spiknutí proti Erdoganovi

– Ankara

Turecký nejvyšší odvolací soud zrušil ve čtvrtek tři roky starý verdikt soudu nižší instance, který poslal na doživotí za mříže bývalého náčelníka generálního štábu armády Ilkera Basbuga a mnoho dalších lidí za pokus o svržení tehdejší proislámské vlády premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Podle agentury AP toto rozhodnutí otevírá cestu k opakování procesu či osvobození odsouzených.

Foto: ČTK/AP

Turecký prezident Recep Erdogan

Článek

Verdikty si v srpnu 2013 vyslechlo celkem 275 obžalovaných, včetně někdejších špiček armády, politiků, novinářů a právníků.

Už na konci března 2015 ale bylo zproštěno obvinění 236 důstojníků, kteří byli v roce 2013 odsouzeni za pokus o státní převrat.

Vyšetřování údajné ultranacionalistické sítě nazývané Ergenekon začalo v červnu 2007, kdy policie v Istanbulu objevila sklad zbraní a výbušnin. Turecké úřady poté zahájily vyšetřování údajného puče a soud s první skupinou začal v říjnu 2008. [celá zpráva]

Souboj mezi sekularisty a islamisty

V roce 2013 sledovalo soudní proces napjatě celé Turecko, neboť verdikt byl považován za signál, kdo má navrch v mocenském souboji mezi zastánci sekulárního státu a islamisty.

Obvinění vznesená v procesu se týkala příslušnosti k ozbrojené teroristické organizaci a podněcování k povstání proti vládě.

Obžalovaní prý chtěli v zemi vyvolat chaos a za pomoci nelegálních demonstrací, vražd a útoků proti bezpečnostním silám svrhnout vládu proislámské Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) tehdejšího premiéra a nynějšího prezidenta Erdogana.

Kauza Ergenekon byla v zemi chápána jako součást zápasu o vliv mezi Erdoganovou formací AKP, která vznikla ze zrušené proislámské strany, a někdejším sekulárním vedením země, v němž měla hlavní slovo armáda.

Reklama

Výběr článků

Načítám