Hlavní obsah

Syrská opozice opouští ženevské rozhovory, jednání podmiňuje úplným ukončením bojů

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Zástupci syrské opozice z Vysokého vyjednávacího výboru (HNC) opustí do pátku mírová jednání, která probíhala v Ženevě. Uvedla to agentura Reuters. Mírové rozhovory o Sýrii mohou pokračovat pouze v případě, že vláda zastaví masakry a propustí tisíce vězňů. Prohlásil to Muhammad Allúš, vyjednavač syrské povstalecké skupiny Armáda islámu (Džaíš Islám).

Foto: Reuters

Syrská opozice při jednáních v Ženevě

Článek

„Všichni členové HNC odjedou dnes a zítra,“ uvedl zdroj agentury Reuters. Ve čtvrtek vyjednavač Muhammad Allúš zastupující skupinu Džaíš al-Islám řekl, že jednat bude možné, až armáda přestane se svými útoky a vláda propustí vězně.

„Vzkazujeme (vládnímu vyjednavači Bašáru) Džaafarímu, že jestli chce opravdovou vládu národní jednoty, nejdříve musí propustit 10 tisíc žen ve věznicích a rovněž i další vězně,” uvedl Allúš před odjezdem z Ženevy.

„Také musí zastavit masakry páchané každý den. Poté se možná rozhovory znovu budou moci konat,” dodal s poukazem, že syrské vládní jednotky pokračují v boji proti různým vzbouřeneckým skupinám včetně Džaíš Islám.

Rozhovory mezi opozicí a vládou, které se konaly v Ženevě, byly v úterý přerušeny. Zástupce HNC požadoval, aby Rada bezpečnosti tvrdě zasáhla proti těm, kdo narušují příměří. To platí od 27. února, v posledních dnech bylo ale zejména na severu země neustále porušováno.

Úterní vládní nálety na dvě města kontrolovaná opozicí na severozápadě země usmrtily 44 civilistů. Za posledních 53 dní podle opozice vládní jednotky porušily klid zbraní více než 2100krát.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Syrská vládní delegace vedená Bašárem Džaafárím v Ženevě

Džaíš Islám, který je podporován Saúdskou Arábií, je součástí Islámské fronty. Odmítl vstoupit do řad Svobodné syrské armády. I když odsuzuje Islámský stát, kritizuje šíity, alávity a zoroastriány, od nichž chce zemi vyčistit. Rusko a Sýrie i Egypt považují skupinu za teroristickou.

Syrská vládní delegace navzdory odchodu zástupců opozice považuje toto kolo ženevských jednání za úspěšné. „Rozhovory neselhaly. Rijádská delegace není jedinou delegací, která se podílí na vyjednávání, je tu syrská (vládní) delegace a mnoho dalších a rijádská delegace není jedinou, která reprezentuje opozici,“ řekl syrský premiér Waíl Nadir Halki ruskému webu Sputnik.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám