Hlavní obsah

Okupované Golanské výšiny patří Izraeli a svět by to měl uznat, řekl Netanjahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli prohlásil, že Golanské výšiny zůstanou navždy v rukou Izraele a že nadešel čas, aby to svět konečně uznal. Židovský stát tuto část Sýrie obsadil po sedmidenní válce v roce 1967.

Foto: David Ryneš, Novinky

Golanské výšiny

Článek

Netanjahu svůj výrok pronesl před začátkem zasedání svého kabinetu na Golanských výšinách, které je vůbec prvním zasedáním izraelské vlády v této oblasti. Premiér přitom vyjádřil pochybnost nad tím, že by se Sýrie mohla vrátit do situace před nynější devastující občanskou válkou.

Izraelský premiér podle agentury AP rovněž řekl, že se nebude stavět proti diplomatickému úsilí stabilizovat Sýrii, pokud to nebude na úkor bezpečnosti Izraele. Zdůraznil přitom, že hranice se každopádně měnit nebudou a že je načase, aby svět už konečně uznal svrchovanost Izraele nad Golanami.

Větší část Golanských výšin Izrael obsadil před téměř půlstoletím po šestidenní válce a později je anektoval. Mezinárodní společenství tento krok neuznalo.

Agentura Reuters poznamenala, že Netanjahuovo vyjádření je signál pro USA a Rusko, že strategické výšiny by měly být vyjmuty z jakékoli dohody o ukončení již pět let trvající války v Sýrii a o budoucnosti této země.

Podle izraelského premiéra, který o věci v neděli telefonicky hovořil s americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym, by nakonec měly být ze syrského území vytlačeny "síly Íránu, Hizballáhu a Islámského státu (IS)".

Sýrie kontroluje na Golanských výšinách asi 510 kilometrů čtverečních, Izrael okupuje 1200 čtverečních kilometrů. Mezi částí kontrolovanou Izraelem a tou, kterou má pod kontrolou Sýrie, je nárazníkové pásmo, jež střeží mezinárodní pozorovací mise OSN (UNDOF). Na izraelské straně působí v rámci UNDOF také několik českých vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám