Hlavní obsah

Před boji na severu Sýrie uprchlo za dva dny 30 000 lidí

Nejméně 30 000 civilistů uprchlo za posledních 48 hodin před boji v severní Sýrii. Podle agentury AFP to oznámila mezinárodní organizace pro lidská práva Human Rights Watch (HRW), která současně vyzvala Turecko, aby pro uprchlíky otevřelo hranice.

Foto: Bassam Khabieh, Reuters

Poničená mešita v syrské Našabíji

Článek

HRW obvinila turecké pohraničníky, že na některé z lidí, kteří museli kvůli násilnostem opustit své domovy v provincii Halab, stříleli. V severní Sýrii se v posledních dnech vystupňovaly boje mezi radikály z organizace Islámský stát a členy jiných skupin.

Organizace HRW upozornila, že mnozí z uprchlíků bydleli v provizorních táborech zřízených u hranic s Tureckem a nyní míří do jiných táborů či do blízkých měst a vesnic, které ale také nejsou bezpečné.

Již ve čtvrtek organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) informovala, že Islámský stát obsadil u hranic s Tureckem několik syrských vesnic. SOHR tvrdí, že boje v Halabu jsou nejintenzivnější od konce února, kdy začalo platit příměří. Klid zbraní se však na radikály nevztahuje.

Představitelé režimu syrského prezidenta Bašára Asada jsou v pátek očekáváni v Ženevě na dalším kole mírových jednání, které začalo ve středu. Rozhovory mají za cíl ukončit válku, jež si vyžádala již více než 270 000 obětí a polovinu syrské populace vyhnala z domovů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám