Hlavní obsah

Izrael povolil další výstavbu v židovských osadách na okupovaných územích

Jeruzalém/Ramalláh

Izraelský premiér spolu s ministrem obrany schválil plán výstavby více než 200 obytných jednotek v šesti izolovaných židovských osadách na palestinském Západním břehu Jordánu. Palestinský mírový vyjednávač Saíb Irikát to označil za válečný zločin.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Výstavba v židovské osadě Har Homa

Článek

Nové povolení se týká osad Revava, Har Bracha, Nokdim, Tekoa a Givat Zeev. Izrael v minulých dvou letech nepovoloval novou výstavbu, ale od začátku letošního roku vydal povolení pro několik set nových staveb.

Izrael staví sídliště pro své občany na okupovaném Západním břehu v rozporu s mezinárodním právem, které neumožňuje výstavbu na okupovaných územích. Žije v nich přes 300 tisíc Izraelců.

Představitelé osadníků žádají, aby premiér Benjamin Netanjahu umožnil průběžnou výstavbu v osadách podle potřeb jejich demografického růstu.

Izrael počítá s tím, že v případě dohody o Palestině budou přiřazeny největší osady mezi Izraelem a Západním břehem Jordánu k jeho území. Menší osady ale existují také ve vnitrozemí Západního břehu a rovněž na jeho východní hranici u řeky Jordánu.

Rezoluce Radě bezpečnosti OSN

Irikát řekl, že urychlování osadnických aktivit by mělo světu připomenout jeho odpovědnost za to, aby páchání těchto zločinů ukončil. Rada bezpečnosti OSN by podle něj měla pohnat „Izrael k zodpovědnosti za tyto zločiny, k ukončení okupace Palestiny a uznání práv Palestinců”. Ještě v dubnu chtějí Palestinci předat RB OSN návrh rezoluce odsuzující osadnickou politiku Izraele.

V Izraeli ale panuje přesvědčení, že země má právo na výstavbu v takzvaných oblastech C Západního břehu, které jsou podle minulých mírových dohod pod izraelskou kontrolou jak ve vojenských, tak civilních záležitostech.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Foto: Reuters

Givat Te´ev

Foto: OSN, Novinky

Jossi Dagan z Rady židovských osad v Judeji a Samaří řekl, že povolení, o němž se nyní mluví, je pouze schválení už existujících faktů, ale nejde o žádnou skutečnou novinku. „Osadníci nemohou zůstat opodál, když jsou jejich ruce svazovány, výstavba je zmrazena a osady se nemohou rozšiřovat. Vyzývám vládu, aby přišla k rozumu a splnila to, proč byla zvolena - aby povolila plánování staveb v celém Izraeli včetně Judeje, Samaří a Jeruzaléma,” řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám