Hlavní obsah

Příměří v Jemenu se nedodržuje

Saná

Příměří, které slíbily v Jemenu dodržovat od pondělí obě strany, se opakovaně porušuje. Vzájemné útoky si vyžádaly na dvacet obětí. Ve středu v noci šíitští vzbouřenci napadli pozice vládních sil u Nahmu severovýchodně od metropole Saná a zabili 13 vojáků, uvedli podle AFP jemenské armádní zdroje.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Jemenští šíitští vzbouřenci z kmene Húsíů

Článek

Boje o Nahm trvají dva týdny a v posledním střetu tam mezi třinácti padlými vojáky i vysoký důstojník. Dalších šest vojáků bylo zraněno. Armáda současně oznámila, že zahynul i značný počet příslušníku šíitské milice Húsíů.

Další dva vládní vojáci a jeden vzbouřenec padli i v bojích východně od Saná.

Vzbouřenci ostřelovali jižní provincii Šabwa drženou provládními silami. Minometná palba zabila tři děti.

Ani jedna ze stran, tedy šíitští povstalci a vládní jednotky a jejich spojenci, ale zatím příměří nevypověděla. Klid zbraní má umožnit zdárné zahájení mírových rozhovorů, které jsou ohlášeny na pondělí do Kuvajtu.

Útok na Al-Káidu

Vojenské vrtulníky arabské koalice, která bojuje od loňska na straně jemenské vlády, ve středu napadly pozice Al-Káidy v jižní provincii Láhidž. Helikoptéry zaútočily na vládní budovy, stadion a dva obytné domy, kde se radikálové skrývali. Při operacích přišlo o život osm lidí. Al-Káida stejně jako radikální Islámský stát využívají chaotické situace v Jemenu k vlastním aktivitám a útokům.

Občanská válka v Jemenu si od loňského jara vyžádaly životy 6300 lidí, z nichž polovina byli civilisté. Z domovů kvůli nim odešlo 2,4 miliónu občanů a podle odhadů OSN potřebuje humanitární pomoc až 80 procent obyvatelstva, trpí nedostatkem potravin

Související témata:

Foto: Faisal Al Nasser, Reuters

Muslim čte v koránu v saúdskoarabském Rijádu

Foto: Stringer/Files, Reuters

Usáma bin Ládin

Foto: Profimedia.cz

Bojovníků Islámského státu je o tisíce méně, tvrdí USA

Foto: OSN, Novinky

Příměří bylo vyhlášeno už několikrát, ale nikdy nebylo dodrženo. To nynější by mělo být podle odborníků stabilnější. Mírové rozhovory se budou konat pod patronací OSN, k jejich úspěchu by měla přispět výměna vězňů a také rozhodnutí Saúdské Arábie, která vede arabskou koalici, omezit už od konce března bojovné operace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám