Hlavní obsah

Islámský stát dobyl zpět část klíčového města Ar-Raj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Islámský stát (IS) v pondělí dobyl zpět část města Ar-Raj při hranicích s Tureckem, kterou minulý týden ovládly Kurdy vedené Syrské demokratické síly, uvedla BBC. Pro IS je město klíčové, protože přes něj proudí do provincie Halab zboží z Turecka a přicházejí tudy i noví bojovníci. Postupuje i Fronta an-Nusra napojená na Al-Káidu.

Foto: SANA, Reuters

Syrské vládní síly v Karajtajnu

Článek

Islámský stát se koncem minulého týdne musel z města stáhnout po útoku početných Syrských demokratických sil. Islámský stát ztratil od března u tureckých hranic tucet vesnic. Pád Ar-Raje ohrožoval další opěrné body Islámského státu v Sýrii Dábik a Al-Báb. [celá zpráva]

O úspěšném protiútoku informoval v prohlášení Islámský stát a potvrdila jej exilová organizace SOHR, která monitoruje dění v Sýrii: „Skutečnost, že vzbouřenci nebyli schopni udržet Ar-Raj, ukazuje, že je nemožné udržet postup proti IS bez adekvátní vzdušné podpory,” řekl ředitel SOHR Ramí Abdar Rahmán.

Ofenzívu hned na třech frontách na zahájila i Fronta an-Nusra. Útočí v provinciích Halab, Hamá a Latákíja, kde obsadila významnou kótu, řekl Rahmán: „Je to ofenziva, kterou An-Nusra hrozila, že ji podnikne už před několika týdny.“ Podnikla ji ve chvíli, kdy ze země odletěla většina ruských bombardérů a bitevníků.

Syrská armáda potvrdila, že „ozbrojené skupiny” se snaží útočit na vojenské pozice v Latákíji a Hamá, ale postoupit se jim nedaří. Armáda odrazila útoky na dvě hory na severu provincie Latákíja, uvedla vládní tisková agentura SANA.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Bojovníků Islámského státu je o tisíce méně, tvrdí USA

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Bojovníci Fronty an-Nusra v provincii Idlíb.

SANA dodala, že kvůli ofenzívě letectvo zintenzivnilo nálety na postavení teroristických uskupení. Na severu provincie Homs bombardovalo postavení a velitelství An-Nusry u vesnice Tair Ma’ala. Zpravodaj SANA ale uvedl, že dvě rakety An-Nusry způsobily velké materiální škody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám