Hlavní obsah

Vzbouřenci sestřelili v Sýrii stíhací bombardér

Aktualizováno

Stíhací bombardér se v úterý zřítil u syrského Halabu. Uvedla to exilová organizace SOHR monitorující dění v Sýrii. Stroj po dopadu explodoval. Zřejmě šlo o suchoj syrských vzdušných sil. Jeho pilot byl pravděpodobně zadržen vzbouřenci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrští rebelové sestřelili stíhací bombardérVideo: Reuters

 
Článek

Stroj hořel ještě před dopadem, možná po zásahu. Podle záběrů z videa šlo zřejmě o stíhací bombardér Suchoj Su-22 syrské armády. Typ letounu, ani jaké zemi patřil, však zatím nebylo potvrzeno. Rusko nicméně tyto stroje už nevyužívá.

Po pádu letadla stoupal k nebi dým.

Stroj se zřítil na území ovládaném Frontou an-Nusra, která je spojená s al-Káidou a nadále čelí těžkým náletům ze strany syrské armády i Ruska. Současné příměří se na an-Nusru a Islámský stát nevztahuje.

Záběr hořícího letounu.

Pilot se katapultoval. Podle informací kolujících na sociálních sítích byl zajat a zabit, uvedl libanonský list Daily Star, SOHR však jeho osud nezná.

Zničený Karjatajn

Syrská vládní vojska postupují v oblasti u města Karjatajn, které osvobodila od Islámského státu v pondělí. Ještě v neděli byla ve městě ohniska odporu, ale nakonec se bojovníci IS rozhodli stáhnout.

Pro syrské síly to není takový úspěch jako osvobození Palmýry, ale ovládnutí města jim umožní udržet spojnici mezi Palmýrou a Damaškem, takže by mohly zahájit postup k Dajr az-Zauru, kde obklíčení vládní vojáci drží stále základnu.

Foto: ČTK/AP

Syrští vojáci v osvobozeném Karjatínu

Po obsazení Karjatajnu se také zablokovala zásobovací cesta mezi oblastmi ovládanými Islámským státem na východě Sýrie a v horách Kalamun na západě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: IS zničil chrám v syrském KarjatínuVideo: Reuters

Město, ve kterém žila početná skupina křesťanů, bylo vážně poškozeno a Islámský stát tam srovnal se zemí křesťanský chrám z pátého století. Zničeny a vážně poškozeny byly i budovy u ústředního náměstí. Ze sloupů elektrického vedení visí přervané kabely.

Vzbouřenci vytlačují IS na severu Sýrie

Během příměří na severu Sýrie postupují i protivládní vzbouřenci ze Svobodné syrské armády, kteří postupně vytlačují Islámský stát. Uzavírají obklíčení města Ar-Rai u tureckých hranic, které dál drží. Vzbouřenci do bojů nasadili několik tisíc bojovníků.

„Boje pokračují, byli jsme schopni rychle osvobodit od Daíše (arabský akronym IS) několik vesnic a dá-li Bůh, vyčistíme sever provincie Halab,“ řekl Reuters Abú Jásir, který velí jednotce Fajlak aš-Šám.

Nové kolo mírových rozhovorů o Sýrii by mělo začít 11. dubna. Oznámil to v úterý mluvčí OSN Ahmad Fauzí. Od ledna se za prostřednictví OSN konala dvě kola rozhovorů, přesný termín třetího kola dosud nebyl jasný, uvedla ČTK.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Související témata:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Bojovníků Islámského státu je o tisíce méně, tvrdí USA

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Bojovníci Fronty an-Nusra v provincii Idlíb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám