Hlavní obsah

Syrská armáda uštědřila Islámskému státu další ránu, ovládla Karjatajn

– Damašek • Aktualizováno

Syrské vládní síly zaznamenaly další úspěch v tažení proti extremistům z Islámského státu (IS). Týden po dobytí historické Palmýry vojáci získali plně pod kontrolu i město Karjatajn, jednu z posledních bašt islamistů v centrální provincii Homs. Oznámila to syrská státní televize. Extremisté z IS měli Karjatajn v rukou od loňského srpna.

Foto: SANA/Handout , Reuters

Syrští vojáci u Palmýry oslavují postup.

Článek

Vládní vojáci pozabíjeli v Karjatajnu poslední zbývající "skupinky teroristů z IS" a nastolili ve městě plnou bezpečnost a stabilitu, citovala z televizní zprávy agentura Reuters. Syrská monitorovací skupina SOHR ovšem podle agentury AP uvedla, že vládní síly zatím mají pod kontrolou více než polovinu města, nikoliv ale celý Karjatajn.

Islamisté čelí vládním silám také v sousedním Iráku, kde bleskovým a razantním náporem dobyli před dvěma roky oblasti na severu a západě země. Prvním velkým úspěchem irácké armády v boji proti islamistickým radikálům se loni v prosinci stalo vyhnání bojovníků IS z města Ramádí.

Tři tisíce rodin už se vrátily

Většina z bezmála půl miliónu obyvatel tohoto správního střediska provincie Anbár před rozhodujícími střety obou stran loni uprchla a našla útočiště v táborech západně od Bagdádu.

Nyní se začínají do Ramádí vracet. Od soboty se už zhruba 3000 rodin vrátilo do městských částí, které byly vyčištěny od min a náloží, řekl agentuře Reuters starosta města Hamíd Dulajmí.

Navrátilci se budou muset zatím spokojit s generátory, protože veřejná rozvodná síť nebyla opravena. Voda k domácímu použití se čerpá z nedaleké řeky Eufrat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám