Hlavní obsah

Ve výborně vybavené laboratoři univerzity v Mosulu vyvíjel IS vylepšené výbušniny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámský stát (IS) loni využil dobře vybavenou chemickou laboratoř univerzity v Mosulu k vývoji nové generace nástražných náloží a k výcviku radikálů v jejich použití. Uvedl to list The Wall street Journal s odvoláním na zdroje z americké i irácké armády a dvě osoby obeznámené s děním na univerzitě. Výsledky výzkumu mohly být i nálože využité v Bruselu.

Foto: Azad Lashkari, Reuters

Irácká armáda vypaluje rakety na pozice Islámského státu u Mosulu.

Článek

Hlavní irácký vojenský expert přes výbušniny Chatím Maksusi řekl, že vybavení mosulské univerzity zvýšilo schopnost Islámského státu podnikat útoky v Iráku. Získané znalosti také mohou využít zahraniční bojovníci samozvaného chalífátu, kteří se vracejí do svých rodných zemí.

Mezi vylepšenými výbušninami jsou nálože využívající TATP (triaceton triperoxid) i sebevražedné vesty, jaké byly užity při atentátech v Bruselu a jaké měl nejméně jeden z pařížských útočníků, uvedli irácký generál i představitelé z Američany vedené koalice proti Islámskému státu. Po atentátech v Bruselu se uvádělo, že atentátníci zřejmě našli nějaký bezpečnější a lepší způsob výroby TATP, což je silná výbušnina obtížně zjistitelná detektory, ale velmi nestabilní. [celá zpráva]

Není ale jasné, zda někdo z bruselských atentátníků navštívil mosulskou laboratoř, nebo se seznámil s výsledky jejích výzkumů, i když se ví, že Najim Laachraoui vyráběl sofistikované nálože na základě TATP.

Řízené exploze v laboratoři

Podle Maksusiho ale v laboratoři vyvíjeli i nálože na základě sloučenin dusíku a chemické zbraně: „Mosulská univerzita je nejlepším výzkumným střediskem Daíše (arabský akronym pro IS) na světě.“

Islámský stát dobyl Mosul v červnu 2014 a v březnu 2015 v tamní výborně vybavené chemické laboratoři desítky expertů IS vytvořily výzkumné středisko. Zahraniční experti na výbušniny z řad extremistů v něm působili od loňského srpna. Další skupina vyvíjela vesty pro sebevražedné atentátníky.

Loni v dubnu po dobytí Tikrítu v něm byla nalezena nálož využívající sloučeniny blízké TATP. Podobné byly pak objeveny i v provincii Anbár, což je velká změna, neboť dříve se TATP na bojištích nepoužívalo kvůli své nestabilitě. Iráčtí pyrotechnici se také během posledního roku setkali s vylepšenými rozbuškami, včetně dvojitých bránících selhání, i s takovými, které explodují při pokusu je zneškodnit.

Mosulská laboratoř se podle expertů velmi hodí pro vývoj nových náloží, protože v ní šlo provádět řízené exploze.

Nálety na univerzitu

Zatím ale není jasné, zda Islámský stát dále laboratoř využívá, protože mosulská univerzita byla opakovaně bombardována, naposled 19. března.

„Víme, že Daíš používal některé z těchto budov pro vojenské účely, a tak jsme je bombardovali,“ řekl mluvčí americké armády v Iráku Steve Warren.

Minulý týden také Pentagon oznámil bez dalších podrobností, že americká armáda zabila jednoho z vysokých představitelů IS. Irácký generál Maksusi uvedl, že šlo o abú Imana, který byl hlavním expertem v mosulské laboratoři.

Reklama

Výběr článků

Načítám