Hlavní obsah

Nálety v Sýrii pokračují, Asadův režim porušuje příměří, zlobí se Francie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž/Damašek

Čtvrteční nálety syrského letectva na město Dajr As-Sáfír u Damašku jsou podle Francie porušením příměří a ohrožují snahu o politické řešení syrské války. Při bombardování zemřelo 33 lidí. Syrská armáda sice tvrdí, že útočila na teroristy, avšak exilová organizace SOHR oznámila, že zemřeli hlavně civilisté, mezi nimiž měly být i děti.

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Poničená budova v syrské provincii Idlíbu

Článek

"Francie odsuzuje nálety syrského režimu. Tyto útoky, které záměrně cílí na civilisty, a to i na děti, dokazují, že režim pokračuje v porušování příměří. Takové činy mají vystrašit Syřany a podkopat úsilí světa při hledání politického řešení," řekl v pátek mluvčí francouzského ministerstva zahraničí Romain Nadal.

Příměří bylo v Sýrii vyhlášeno koncem února a podle většiny zdrojů je v zásadě dodržováno. Netýká se ale islámských radikálních skupin, proti nimž boje i nálety pokračují.

Syrský prezident Bašár Asad, který tento týden poskytl rozhovor agentuře RIA Novosti, kromě jiného řekl, že příměří je velkým úspěchem a je dodržováno. [celá zpráva]

Mírové rozhovory, které zprostředkovává OSN, by měly podle představ jejich koordinátora Staffana de Mistury pokračovat třetím kolem od 9. dubna. Jednat se má o přechodné vládě a budoucím uspořádání Sýrie. Jedním z komplikovaných bodů je budoucí role Asada.

USA a Rusko se prý dohodly na Asadově odchodu

Panarabský list Al-Haját ve čtvrtek napsal, že se Rusko s USA dohodly na tom, že Asad bude moci odjet do jiné země. Kreml to ale rychle popřel a ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se k tomu v pátek znovu vrátil.

Označil to za "špinavý" únik informací. "Naši američtí partneři nemohou veřejně zpochybňovat zásadu, že o budoucnosti Sýrie může rozhodovat jedině syrský národ. V těchto špinavých únicích, překrucujících skutečnost, vidíme neschopnost Washingtonu přesvědčit své spojence o tom, aby dali Syřanům právo rozhodovat o své budoucnosti i o tom, kdo je povede," řekl Lavrov. [celá zpráva]

Podle nejmenovaného zdroje Al-Hajátu americký ministr zahraničí John Kerry už informoval některé arabské země, že se USA s Ruskem dohodly na Asadově budoucím osudu, avšak Kerry prý říká, že "čas a politický kontext jsou zatím nejasné".

Související témata:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: Profimedia.cz

Bojovníků Islámského státu je o tisíce méně, tvrdí USA

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Bojovníci Fronty an-Nusra v provincii Idlíb.

O tom, že je Rusko ochotné souhlasit s odstoupením Asada, se objevily informace několikrát v minulosti, ale nikdy se nepotvrdily.

Reklama

Související články

Turecko vrací uprchlíky do válečné Sýrie

Mezinárodní organizace pro ochranu lidských práv Amnesty International (AI) obvinila Turecko, že od poloviny ledna vrací po stovkách syrské uprchlíky do jejich...

Výběr článků

Načítám