Hlavní obsah

USA a Rusko se prý dohodly na odchodu Asada do ciziny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Spojené státy a Rusko umožní syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi odstěhovat se do zahraničí. O dohodě, která má přispět k politickému řešení konfliktu v Sýrii, informoval panarabský server Al-Haját se sídlem ve Velké Británii. Server se odvolává na nejmenovaný zdroj z diplomacie. Rusko ale zprávu popřelo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrská Dúmá pod palbouVideo: AP

 
Článek

Zdroj uvedl, že americký ministr zahraničí John Kerry už o dohodě informoval několik svých arabských kolegů a dohodu vítá Rada bezpečnosti OSN. Zdůraznil ale, že „časové vymezení a jeho politické souvislosti stále nejsou jasné“.

Válka v Sýrii se vede pět let. Syrská opozice, Západ i některé arabské země požadují, aby Asad odstoupil. Syrský prezident to odmítá, přičemž má podporu Ruska, Íránu či libanonského Hizballáhu. O jeho vystěhování do zahraničí už se spekulovalo několikrát a o spekulace se podle čtvrtečního vyjádření Kremlu jedná i tentokrát.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Al-Haját o údajné americko-ruské dohodě informoval den poté, kdy se Asad vyjádřil k budoucnosti své země v rozhovoru pro ruskou agenturu RIA Novosti. Kromě jiného prohlásil, že se nebrání tomu utvořit koaliční vládu s opozicí a Sýrie může mít návrh nové ústavy za několik málo týdnů. Personální obsazení ve vládě i technické podrobnosti týkající se ústavního uspořádání je sice potřeba dojednat na mezinárodním fóru v Ženevě, ale podle Asada „to nejsou složité otázky“. [celá zpráva]

Jak ale upozornila agentura Reuters, opozice trvá dál na Asadově odchodu a politické řešení s Asadem v čele vlády není možné.

Anketa

Je podle vás správné sesadit Asada a umožnit mu exil v zahraničí?
Ano
6,7 %
Ne, musí stanout před soudem a zodpovídat ze svých činů
14,6 %
Ne, má dál vládnout nebo se na vládě podílet
78,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7231 čtenářů.

Související téma:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám