Hlavní obsah

Sebevražedný atentátník v Láhauru zabil 65 lidí, hlavně žen a dětí

Aktualizováno

Přinejmenším 52 mrtvých a kolem 280 zraněných si v neděli vyžádal útok sebevražedného atentátníka ve městě Láhaur na severovýchodě Pákistánu. S odvoláním na místní policii o tom informovala agentura Reuters. K útoku se se přihlásilo islamistické hnutí Tálibán. Terčem útoků byli křesťané, kteří do parku přišli oslavit Velikonoce.

Foto: K.M. Chuadary, ČTK/AP

Pákistánští záchranáři na místě sebevražedného útoku Láhauru

Článek

K atentátu došlo na parkovišti u vchodu do rozsáhlého parku na předměstí desetimiliónového Láhauru, metropole Paňdžábu, největší a nejbohatší pákistánské provincie. Nedaleko místa výbuchu se údajně nachází dětské hřiště.

Podle mluvčího záchranné služby jsou mezi mrtvými a zraněnými převážně ženy a děti.

Foto: K.M. Chuadary, ČTK/AP

Lidé na místě útoku v pákistánském Láhauru

Policejní důstojník Haidar Ašraf agentuře Reuters řekl, že mezi oběťmi atentátu bude pravděpodobně řada křesťanů, kteří do parku přišli oslavit Velikonoce. Mnoho rodin podle něj v okamžiku výbuchu park právě opouštělo. Bilance obětí pravděpodobně ještě poroste, neboť řada zraněných je ve velmi vážném stavu, dodal Ašraf.

Pákistánská armáda proti islamistům zesílila ofenzivu v kmenových oblastech po masakru ve škole v Péšávaru, při němž v prosinci 2014 ozbrojenci zabili 153 lidí, převážně školáků. Ozbrojenci odpověděli novými útoky, při nichž jen od začátku letošního roku zahynuly desítky lidí.

Foto: Mohsin Raza, Reuters

Pákistánští záchranáři na místě útoku v Láhauru

Provincie Paňdžáb, z níž pochází i pákistánský premiér Naváz Šaríf, není cílem teroristů tak často jako jiné části země. Odpůrci proto premiéra často obviňují z toho, že toleruje radikály v některých částech Pákistánu výměnou za to, že neútočí v Paňdžábu. Šaríf tato obvinění odmítá.

Foto: K.M. Chaudary, ČTK/AP

Pákistánští křesťané v kostele v Láhauru o velikonočních svátcích

Reklama

Výběr článků

Načítám