Hlavní obsah

Americký nálet na tábor Al-Káidy v Jemenu zabil padesát lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Saná

Nejméně padesát radikálů bylo zabito při americkém náletu na výcvikový tábor jemenské Al-Káidy na Arabském poloostrově v horách na jihu Jemenu, uvedla ve středu agentura Reuters s odvoláním na zdravotníky a místní představitele. Pentagon v úterý nálet potvrdil s tím, že byly zabity tucty bojovníků.

Foto: General Atomics

Vyzbrojený MQ-1 Predator verze Gray Eagle se střelami Hellfire

Článek

Útok na tábor ležící v horách západně od přístavu Mukalla byl podniknut večer, kdy rekruti čekali ve frontě na menáž. „Letadla zaútočila, když lidé z Al-Káidy čekali v řadě na svou večeři,“ řekl místní představitel agentury Reuters.

Podle jemenských zdrojů bylo zabito nejméně padesát lidí a dalších třicet bylo zraněno, řekl jeden z místních obyvatel. Původně se domnívali, že na tábor zaútočila letadla z arabské koalice vedená Saúdy, která v občanské válce vojensky podporuje vládu legitimního prezidenta Masúra Hádího.

Jemenská Al-Káida v poslední době sílí, protože využívá chaosu během občanské války, aby rozšířila oblasti pod svou kontrolou. V poslední době získala i pozice u Adenu.

Al-Káida na Arabském poloostrově patří k nejnebezpečnějším teroristickým organizacím, která podnikala opakovaně útoky proti Západu, v roce 2009 se pokusila o atentát na americké dopravní letadlo. Hlásili se k ní také vrazi karikaturistů z časopisu Charlie Hebdo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám