Hlavní obsah

Rusko pohrozilo jednostranným použitím síly v případě dalších porušení příměří v Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Ženeva

Rusko v pondělí uvedlo, že eviduje šest porušení příměří v Sýrii za posledních 24 hodin. Varovalo Spojené státy, že neskončí-li toto porušování, použije sílu. Konce příměří se obává i zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura, protože ženevské rozhovory mezi vládou a opozicí váznou.

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Zmrzlinář v syrském Marat Numanu v provincii Idlíb

Článek

Sergej Rudskoj z ruského generálního štábu pohrozil, že na porušování příměří odpoví Moskva jednostranně, pokud budou Spojené státy odmítat koordinovat zásahy proti narušitelům. Podle ruského generála Spojené státy ignorují ruské požadavky na společné monitorování příměří a zásahy. Podle něj tento přístup USA vede k růstu počtu civilních obětí. Podobně se vyjádřilo i ruské ministerstvo zahraničí.

Naopak nejmenovaný americký představitel řekl agentuře AP, že o otázkách se diskutovalo konstruktivně.

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Motocyklisté projíždějí poničeným městem Marat Numan v provincii Idlíb

Podle ruského ministerstva obrany došlo za posledních 24 hodin k šesti narušením příměří, uvedla agentura TASS: „Tři byla zaregistrována v provincii Latákíja, dvě v provincii Hamá a jedna v provincii Halab.” V posledním případě neznámá ozbrojená skupina ostřelovala z raketometů pozice sil kurdské obrany.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ruský generál Sergej Rudskoj

Ministerstvo obrany v prohlášení zdůraznilo: „Ruská letecká skupina ani syrské vzdušné síly nepodnikly žádné nálety na pozice opozičních skupin, které vyhlásily ukončení nepřátelských akcí.” Místa porušení příměří nahlásilo Rusko Američanům.

Váznoucí jednání ohrožují příměří 

Bez jednání o politických změnách bude obtížné příměří udržet, prohlásil v pondělí podle agentury Reuters vyjednavač OSN Staffan de Mistura. O změnách ale nechce jednat vládní delegace; její vedoucí Bašár Džaafarí řekl de Misturovi, který zprostředkovává nepřímá jednání, že toto jednání je předčasné, protože prioritou je boj s terorismem.

Foto: Bassam Khabieh, Reuters

Syrské děti v města Dúmá obklíčeném vzbouřenci plní kanystry vodou.

Syrská opozice obvinila vládní delegaci z plýtvání časem, když odmítá diskutovat o osudu prezidenta Bašára Asada. „Není možné takto čekat,” řekl mluvčí opoziční vyjednávací komise (HNC) Sálim Muslát, „chceme co nejdříve výsledky a doufáme, že dojde na úsilí a tlak v zájmu toho, aby se tento proces dal do chodu.”

Foto: Salvatori Di Nolfi, ČTK/AP

Vyjednavač OSN Staffan de Mistura.

Džaafarí naproti tomu obvinil opozici, že se v jednáních plně neangažuje a nedodržuje plánované body rozhovorů. Podle Džaafarího není Asadův osud vůbec otázkou, kterou by se vnitrosyrské rozhovory měly zabývat.

Ženevské rozhovory se podle de Mistury mají soustředit na klíčová témata, jako je vytvoření nové syrské vlády, uspořádání voleb do osmnácti měsíců a sepsání nové ústavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám