Hlavní obsah

Islámský stát ohlásil sestřelení iráckého letadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád
Aktualizováno

Tisková agentura Amaq, která je napojena na extremistické hnutí Islámský stát, zveřejnila ve středu video naznačující sestřelení iráckého armádního letounu na severu Iráku. Mělo se to stát ve městě Havídža, které se nachází na severozápad od Kirkúku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bojovníci IS prý sestřelili u Kirkúku irácký vojenský letounVideo: Reuters

 
Článek

Na videu je vidět letadlo, které se za vítězoslavného křiku povstalců řítí k zemi. Po následném střihu se už objevuje vrak na zemi, kolem něho jsou roztroušeny části lidských těl.

Mluvčí irácké armády potvrdil, že u Kirkúku havarovalo letadlo. Uvedl, že jsou pohřešováni dva piloti a jeden člen posádky. Podle agentury Amaq ale bylo na palubě pět lidí a nikdo z nich nepřežil.

Označení letadla ukazuje, že šlo o irácký letoun

Ztracený turbovrtulový jednomotorový letoun Cessna AC-208 Combat Caravan je vojenská verze hornoplošné jednomotorové dopravní Cessny 208 Caravan, která je upravená pro nesení výzbroje včetně protitankových raket Hellfire.

Související téma:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Bojovník Islámského státu v Mosulu

Stroj v oblasti ovládané Islámským státem prováděl průzkumné a bojové úkoly, uvedl armádní mluvčí. Podle něj se dosud vyšetřuje, jestli byl sestřelen, nebo havaroval kvůli technickým problémům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám