Hlavní obsah

K atentátu v Ankaře se přihlásili Sokoli osvobození Kurdistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

Kurdská organizace Sokoli osvobození Kurdistánu (TAK) se ve čtvrtek přihlásila k odpovědnosti za nedělní atentát v Ankaře. Při útoku bylo zabito 37 lidí. Německo se obává dalšího útoku a uzavřelo svá zastupitelství v Turecku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Ankaře pohřbili část obětí nedělního atentátu Video: Reuters

 
Článek

Auto plné výbušnin explodovalo v neděli večer u hlavního autobusového nádraží v blízkosti ministerstva školství. Sokoli v prohlášení uvedli, že jejich cílem bylo zabít příslušníky bezpečnostních sil, ne civilisty.

Turecko připsalo odpovědnost kurdským povstalcům ihned po útoku. Viní z něj kurdskou dvojici, muže a ženu, kteří ale podle Ankary byli napojeni na zakázanou Stranu kurdských pracujících (PKK).

Turecké ministerstvo vnitra uvedlo, že sebevražedným atentátníkem byl člen TAK Seher Çağla Demir, který se narodil v roce 1992.

Za poslední tři dny bylo v Turecku při operacích proti PKK zadrženo 320 podezřelých, uvedla agentura Anadolu. Jsou mezi nimi i právníci, politici a studenti. Zatčeno bylo 41 z nich. Je mezi nimi i právník atentátníka Demira. Advokáti prý přesvědčovali své klienty, aby se připojili k PKK.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Centrem Ankary otřásl výbuchVideo: Reuters

Hrozba trvá

Před možným atentátem ve městě dva dny před útokem varovalo americké velvyslanectví. Své občany ale upozorňovalo na jinou čtvrť. Hrozby se objevovaly na sociálních sítích a turecké úřady je potvrdily jako reálné.

Obavy nadále trvají. Německo se ve čtvrtek z bezpečnostních důvodů rozhodlo uzavřít svůj generální konzulát v Istanbulu a velvyslanectví se školou v Ankaře. Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier podle serveru magazín Der Spiegel varoval před možným bezprostředním útokem.

České ministerstvo zahraničí varuje před cestou do Turecka, zvláště na jihovýchod země. Čeští občané by ale také měli zvážit nutnost cestování do Ankary. Ministerstvo doporučuje cestu uskutečnit “pouze v odůvodněných případech“.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Karafiáty na místě nedělního atentátu v Ankaře

Nedělní útok byl už třetí velký v Ankaře od podzimu loňského roku.

Turecko od loňského léta vede rozsáhlé operace proti PKK, které po atentátu ještě zesílily. Turecká vláda chce také odebírat imunitu kurdským poslancům a rozšířit definici terorismu, aby za něj mohli být postihováni i ti, kteří slovně schvalují násilný čin.

Reklama

Výběr článků

Načítám