Hlavní obsah

Stíhačka Spojených arabských emirátů se zřítila v Jemenu při náletu na Al-Káidu

Dunaj
Aktualizováno

Proudový bojový letoun Spojených arabských emirátů Mirage 2000 se zřítil nad Jemenem, kde probíhá občanská válka. Podle armádních zdrojů měl stroj poruchu a oba jeho piloti zahynuli. V pondělí to uvedla jemenská státní tisková agentura WAM. Emiráty jsou do války zapojeny na straně arabské kolice, která podporuje legitimní vládu proti šíitským Húsíům.

Foto: Profimedia.cz

Mirage 2000 Spojených arabských emirátů

Článek

„Vrchní velitelství ozbrojených sil Spojených arabských emirátů oznámilo ztrátu proudové stíhačky patřící jednotkám podílejícím se v Jemenu na Saúdy vedené operaci Obnovená naděje,“ ocitovala prohlášení agentura WAM. Spojené arabské emiráty do operace zahájené loni v březnu nasadily americká letadla F-16 a stroje Mirage.

Trosky stroje Mirage 2000  byly nalezeny v okrese severní Aden, uvedl její správce. Letoun podle něj narazil do hory. Velitelství potvrdilo, že oba členové posádky zahynuli. Stroj měl podle něj technickou závadu.

Mirage 2000 se účastnila náletu proti jemenské Al-Káidě na Arabském poloostrově u Adenu, která je terčem i dalších akcí koalice.

Nálety u Adenu

Bitevní vrtulníky Saúdské Arábie podnikly v neděli nálet na pozice radikálů z Al-Káidy na severu Adenu v Mansúru. Podle bezpečnostních a zdravotnických zdrojů při nich zahynulo 18 lidí včetně jednoho civilisty. Dalších 23 osob bylo zraněno.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při náletech na jemenský Aden zahynulo 17 radikálů Al-Káidy Video: Reuters

Terčem byli příslušníci z jemenské Al-Káidy na Arabském poloostrově, která se snaží využít občanské války pro své cíle a obsazuje místa, z nichž byli vyhnáni šíitští Húsíové. Údajně se jich podařilo zabít 17.

Nálety pokračovaly i v pondělí. „Viděli jsme vrtulníky Apache, jak vypalují rakety a střílejí z kanónů na pozice radikálů z Al-Káidy,” řekl jeden ze svědků podle MiddleEastEye.

Podle bezpečnostních zdrojů proniklo do Mansúru na 300 těžce vyzbrojených bojovníků al-Káidy.

Saná je v rukou šíitů

V Jemenu se bojuje od roku 2014, kdy se šíitští povstalci zmocnili hlavního města Saná a rozšiřovali území pod svou kontrolou až do přístavu Aden, takže vláda musela uprchnout do exilu.

Na konci března 2015 se do bojů na straně vlády zapojila koalice vedená Saúdskou Arábií, která část území pomohla provládním jemenským silám dobýt zpět. Vláda se tak mohla vrátit do Jemenu, sídlí v Adenu; Saná je stále v rukou šíitů.

Koalice přišla při akcích zatím o dvě letadla. Loni v květnu se zřítila marocká stíhačka Mirage F-1, o které šíité tvrdili, že ji sestřelili. V prosinci se v Saúdské Arábii u jemenských hranic zřítila bahrajnská stíhačka F-16, která měla technické problémy.

Reklama

Výběr článků

Načítám