Hlavní obsah

Syrská armáda se snaží osvobodit Palmýru

Dobýt Palmýru ovládanou Islámským státem se pokouší syrská armáda podporovaná ruským letectvem, které oblast bombarduje už od středy. Agentuře Reuters to potvrdil zdroj blízký syrské vládě. Rozsáhlé boje sedm kilometrů od města potvrdila i exilová organizace SOHR monitorující dění v zemi.

Foto: Omar Sanadiki, Reuters

Amfiteátr v Palmýře na archivním snímku

Článek

Ředitel SOHR Rami Abdal Rahmán popsal syrskou akci jako útok velkého rozsahu, „operaci s cílem obnovit kontrolu“ nad městem. Uvedl, že ruské letectvo podniklo od středy desítky náletů a vládní vojska bojují s Islámským státem ve vzdálenosti sedmi kilometrů od antického města, které ovládli radikálové loni v květnu.

Podle Rahmána padlo ve čtvrtek v bojích 32 džihádistů.

Zdroj z Damašku řekl, že cílem je „obsadit cestu z Tadmury (Palmýra) do Dajr az-Zauru.“

Podle něj se operace účastní především syrské síly. Pro Damašek je postup na Dajr az-Zaur klíčový, protože v oblasti jsou ropná pole a vládní vojáci tam mají pod kontrolou malou část města a nedalekou leteckou základnu.

Případné dobytí Palmýry a další postup na východ by představoval největší úspěch syrské vlády v boji proti Islámskému státu od zahájení ruské intervence. Zatím režimní vojska dosáhla největších úspěchů východně od Halabu.

Podle agentury Reuters se situace obrátila a Islámský stát, který před dvěma lety rychle dobyl sever Iráku, je nyní pod tlakem a na ústupu. Trpí i nedostatkem finančních prostředků, platy bojovníků byly osekány na polovinu.

Změnila se proto i jeho taktika, místo snah rozšiřovat území pod svou kontrolou, přechází Islámský stát stále více k sebevražedným atentátům, které mají mít co nejvíce obětí. Stupňuje i terror, v Dajr az-Zaura zabil místního básník a jeho syna, uvedla syrská agentura SANA.

V Sýrii navíc vede Islámský stát válku na dvou frontách: proti vládním silám, podporovaným Ruskem a Íránem i Hizballáhem, a proti arabsko-kurdské Syrské demokratické frontě, která je podporovaná ze Západu, však také těží z ruských náletů.

Jednání o míru se zúčastní opozice

Syrská opozice oznámila, že se zúčastní mírových rozhovorů s vládou, které začnou v pondělí v Ženevě. Šance dosáhnout dohody s režimem v Damašku nejsou ale podle ní nijak velké, uvedla ve svém prohlášení opoziční vyjednávací komise (HNC).

Zmocněnec OSN Staffan de Mistura očekává, že jednání potrvají deset dní. V Sýrii začalo před dvěma týdny platit příměří mezi opozicí a vládou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám