Hlavní obsah

Američtí specialisté v Iráku dopadli šéfa vývoje chemických zbraní IS

Bagdád

Americké speciální síly v Iráku dopadly šéfa jednotky Islámského státu usilující o výrobu chemických zbraní. Sulejmána Daúda Afarího, bývalého armádního pracovníka z éry prezidenta Saddáma Husajna, měli Američané dopadnout před měsícem na severu Iráku. Alespoň to tvrdí dva nejmenovaní iráčtí zástupci. Americké úřady to oficiálně nepotvrdily, informovala agentura AP.

Foto: Stringer/Files, Reuters

Bojovník Islámského státu v iráckém Mosulu. Ilustrační foto

Článek

Bylo by to první dopadení významného zástupce Islámského státu od nasazení amerických specialistů v Iráku. Jejich vyslání ohlásil prezident Barack Obama loni v prosinci. Mají za úkol nejen operace proti vedení islámských extremistů, ale také sběr informací. Není jasné, kolik příslušníků Pentagon vyslal, má se však za to, že je jich méně než sto.

Sdílnější nebyl ani ministr Ashton Carter před branným výborem amerického Senátu. Jeho zástupcům k misi v prosinci řekl jen: „Není to síla, která by tam byla pro legraci.“

Američtí zástupci minulý týden uváděli, že se expedičnímu týmu podařilo dopadnout jednoho z předních zástupců IS, ale odmítli upřesnit, o koho jde. Přiznávali pouze, že muž je stále vyslýchán.

Pracoval pro Husajna

Podle iráckých informátorů AP se jedná o bývalého pracovníka vojensko-průmyslového podniku z dob Saddáma Husajna, který se specializoval na chemické a biologické zbraně.

Zhruba padesátiletý Afarí je podle nich šéfem specializované jednotky IS vyvíjející chemické zbraně. Údajně byl dopaden během razie v severoiráckém městě Tal Afar.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Islámského státu na snímku ze Sýrie

Islámský stát se zmocnil některých laboratoří v oblastech, které ovládl, ale zatím to vypadá, že byl schopen vyrobit jen omezené množství hořčičného plynu (yperitu). Existuje podezření, že džihádisté plyn opakovaně použili jak v Iráku, tak v Sýrii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám