Hlavní obsah

Írán otestoval další rakety, na jedné byl nápis o vymazání Izraele

Teherán

Íránské revoluční gardy ve středu podnikly další dvě zkoušky balistických raket dlouhého doletu. Na jedné střele byl nápis o vymazání Izraele z povrchu zemského, informovala íránská agentura Fars, u níž se předpokládá napojení na revoluční gardy. Írán testoval rakety také v úterý navzdory protestům a sankcím ze strany USA.

Foto: Mahmood Hosseini/TIMA, Reuters

Íránské rakety jsou údajně schopny zasáhnout Izrael.

Článek

„Izrael by měl být vymazán z povrchu Země,“ hlásal podle íránské agentury nápis v hebrejštině na jedné raketě, ačkoli na videu a fotografiích, které íránská strana zveřejnila, žádný nápis vidět není, takže není vyloučeno, že jde o propagandistickou zprávu určenou pro domácí publikum.

Dvojice střel typu Qadr-H byla podle zprávy odpálena ze severního pohoří Alborz a zasáhla cíl v Ománském zálivu, který je vzdálený 1400 kilometrů. Rakety však mají dolet 2000 kilometrů a jsou tedy schopny zasáhnout i Izrael.

To také potvrdil velitel íránských sil Amír Alí Hadžízádeh: „Rakety s doletem 2000 kilometrů nám umožňují čelit sionistickému režimu.“ Generál dodal, že Izrael by neměl šanci válku vyhrát. „Je obklopen islámskými zeměmi a válku dlouho nevydrží. Zhroutí se, ještě než ho zasáhnou tyto rakety,“ dodal.

Rada bezpečnosti bude jednat

Íránci v rámci cvičení revolučních gard ve střední části země odpálili několik balistických raket už v úterý.

Izrael se k posledním testům nevyjádřil. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Mark Toner už v úterý uvedl, že jeho země záležitost přednese v Radě bezpečnosti OSN a bude usilovat o „náležitou reakci“.

Washington kvůli raketovým zkouškám Íránu počátkem roku uvalil sankce na 11 jednotlivců a podniků spojených s íránským program balistických střel.

Reklama

Výběr článků

Načítám