Hlavní obsah

Írán koupil ruské rakety, přes výhrady USA chce i Suchoje Su-30

– Moskva/Teherán/Washington

Do Íránu dorazily v půlce února první systémy raketové protiletadlové obrany S-300. Dodání přihlížel íránský ministr obrany Hossein Dehghan, který při pondělní návštěvě ruského ministra obrany Sergeje Šojgua opět dal najevo zájem nakoupit moderní ruské stíhací bombardéry Suchoj Su-30, proti čemuž protestují USA.

Foto: Profimedia.cz

Suchoj Su-30

Článek

Rakety byly odeslány z Astrachanu 17. února. Při té příležitosti Írán opět zopakoval zájem získat ruské stíhací bombardéry. „Víme, kolik Suchojů Su-30 plánujeme koupit. Nicméně bychom zatím nechtěli uvádět číslo,“ uvedl ministr podle serveru Al-Monitor. Současně popřel, že by Teherán mínil koupit čínské supersoniky J-10, i když se na ně ministr už byl podívat.

Podle ruských expertů citovaných íránskou televizí Press TV chce Írán nakoupit zbraně za osm miliard dolarů.

Írán zveřejnil zájem nakoupit ruské suchoje 10. února, protože jeho letectvo je vybavené zastaralými stroji. Páteř tvoří letité americké stroje F-4 Phantom z šedesátých let, několik zbylých o dekádu modernějších F-14 Tomcat a lehkých F-5 Tiger, které se snažil i modernizovat. Dále má ve výzbroji omezené množství relativně moderních MiGů-29 a stárnoucí ruské Suchoje Su-24 a Su-25 i čínské kopie MiGů-21 J-7. Sousední země přitom už pokukují po nákupu amerických strojů páté generace F-35.

Írán také projevil zájem o podíl na výrobě, který by mu umožnil získat přístup k moderním technologiím. „Blížíme se k dohodě. Řekli jsme jim, že potřebujeme být zapojeni do výroby,“ řekl podle agentury AP Dehghan.

Bombardéry jsou útočná zbraň, USA protestují

Spojené státy se ale staví proti prodeji stíhacích bombardérů a 17. února zmínily, že pro něj bude potřeba schválení Rady bezpečnosti OSN.

To nebylo po podpisu dohody o íránském jaderném programu nutné u systému protivzdušné obrany S-300, jehož dodání se také nelíbilo USA a zejména Izraeli. S-300 jsou ryze obranná zbraň, zatímco stíhací bombardéry jsou jednoznačně útočnou zbraní. Na jejich dodávky do Íránu má platit ještě pět let embargo.

Po amerických výhradách sice zprávy o íránských záměrech zmizely ze stran tisku, ale opět se objevily po vzájemných návštěvách ministrů obrany obou zemí, i když při návštěvě ruského ministra obrany v Teheránu se hovořilo především o řešení syrské občanské války, do které je Írán zapojen na straně syrského prezidenta Bašára Asada. Probíraly se však i vzájemné vztahy a Šojgu měl údajně předat íránskému prezidentovi Hasanu Rúhánímu neupřesněný zvláštní vzkaz od ruského prezidenta Vladimira Putina.

Írán nakoupí i dopravní letadla Suchoj

S plánovaným nákupem a podílem na výrobě stíhacích bombardérů zřejmě souvisí i plán nakoupit 100 ruských dopravních letadel Suchoj Su-100 pro regionální linky.

Írán chce omladit i flotilu dopravních letadel, a přispět tak ke zvýšení bezpečnosti letecké dopravy v Íránu. Už objednal 118 airbusů včetně 12 obřích A380, 45 A330 a 45 menších A320.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Profimedia.cz

Protiraketový systém S-300

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Su-100 zatím velký komerční úspěch neslavily. Suchoj sice eviduje objednávky na 350 Superjetů, většina jich ale je z Ruska nebo postsovětských zemí – výjimkou jsou mexický nízkonákladový Interjet a indonéská Sky Aviaton. Prosadit se na dalším trhu by potřeboval. Obě transakce by tak mohly být provázány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám