Hlavní obsah

USA a Rusko se dohodly, že příměří v Sýrii začne platit v sobotu

Washington/Moskva
Aktualizováno

Americko-ruský plán příměří by měl začít platit v sobotu 27. února, nebude se ale vztahovat na Islámský stát a Frontu an-Nusra, která je napojená na Al-Káidu. Oznámilo to americké ministerstvo zahraničí.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Ministři zahraničních věcí Ruska a USA Sergej Lavrov (vlevo) a John Kerry

Článek

Boje by tak o víkendu měly zastavit jednotky syrské armády i „umírněných” opozičních skupin.

Televize Al-Džazíra doplnila, že v New Yorku jednali diplomaté z pracovní skupiny, která připravuje rozhovory o Sýrii. Dohodli se na příměří, které by měl v nejbližší době oznámit americký ministr zahraničí John Kerry.

Pokud se podaří boje zastavit, bude možné obnovit i přerušené syrské rozhovory. Příměří bylo jednou z podmínek syrské opozice pro její účast v těchto rozhovorech.

Minulá jednání nikam nevedla

Ty byly zprostředkovány OSN v lednu v Ženevě, ale 3. února je zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura přerušil, připomněla ČTK.

Opozice tehdy trvala na tom, že nebude jednat, dokud se v Sýrii bojuje, dokud jsou v obležení města a dokud se k nim nemůže dostat humanitární pomoc.

Kerry už v neděli v Ammánu avizoval, že se s ruským protějškem Sergejem Lavrovem dohodli na podmínkách příměří. Telefonovali si o víkendu několikrát a Kerry také řekl, že dohodu stvrdí co nejdříve prezidenti Barack Obama a Vladimir Putin. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám