Hlavní obsah

Vrahovi dají dalších 14,6 miliónu. V Íránu zvýšili odměnu za smrt Salmana Rushdieho

Čtyřicet íránských státních médií se složilo a nabídlo dalších 600 000 dolarů (14,6 miliónu korun) tomu, kdo zabije spisovatele a autora knihy Satanské verše Salmana Rushdieho. Celková odměna tak činí téměř čtyři milióny dolarů (95 miliónů korun). Romanopisec indického původu žije čtvrt století pod ochranou v britském exilu kvůli fatvě vydané ajatolláhem Rúholláhem Chomejním.

Foto: Eloy Alonso, Reuters

Autor románu Satanské verše Salman Rushdie

Článek

O nově vypsané odměně informovala podle britského deníku The Independent íránská státní agentura Fars, která sama přispěla částkou téměř 30 000 dolarů (730 000 korun).

Celkem tak v Íránu na hlavu Rushdieho vypsali odměnu ve výši 3,9 miliónu korun. Částku naposledy před čtyřmi lety zvýšil o půl miliónu bývalý ministr spravedlnosti a ajatolláh Júsef Saneí.

Útoky na překladatele a vydavatele

Muslimové považují Satanské verše věhlasného spisovatele za urážku své víry. Chomejní proto Rushdieho před 27 lety obvinil z rouhačství a uvrhl ho do klatby a vyzval k zabití nejen autora, ale také každého, kdo bude mít co do činění s vydáním knihy. Rushdie se musel uchýlit do ústraní. O život přišel japonský překladatel knihy Hitoši Igaraši a zastřelen byl také vydavatel norského překladu. Ettore Capriolo, který román překládal do italštiny, útok nožem ve svém bytě v Milánu přežil.

Proto také vyšel v 90. letech český překlad neoficiálně bez uvedení vydavatele a překladatele.

Fatva nebyla nikdy zrušena, ale když v roce 1998 íránský prezident Muhammad Chatámí prohlásil, že Rushdiemu už nic nehrozí, mělo se za to, že Írán své tažení proti autorovi a knize polooficiálně odvolal.

Když se ale v loňském roce chystal Rushdie na tržní veletrh do Frankfurtu nad Mohanem, zrušil Írán svoji plánovanou účast.

Loni také vyšly Satanské verše v novém překladu do češtiny. Bezprostředně po vydání nakladatelstvím Paseka vznesla protest Saúdská Arábie. Český překladatel zůstal i tentokrát v anonymitě a vystupuje pod pseudonymem. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Rushdie vzpomíná i na Havla

Joseph Anton: Paměti. Tak se jmenuje vzpomínání britského prozaika Salmana Rushdieho, rodáka z indické Bombaje, které vydal pod pseudonymem užívaným v době...

Výběr článků

Načítám