Hlavní obsah

Pozemní operaci v Sýrii podporuje část západní Evropy, tvrdí Turecko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

S pozemní operací v Sýrii, k níž vyzývá Turecko s podporou Saúdské Arábie, souhlasí i některé západoevropské země. Tvrdí to turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu. Zatím ale takový scénář není realizovatelný. Çavuşoğlu agentuře Reuters v úterý řekl, že k vyslání pozemních sil nedojde, dokud ho nepodpoří širší spojenecká koalice.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu

Článek

„Některé země jako my, Saúdská Arábie a některé další západoevropské země řekly, že pozemní operace je nezbytná. Ovšem očekávat to jen od Saúdské Arábie, Turecka a Kataru, to není ani správné, ani realistické,“ prohlásil šéf turecké diplomacie.

„Pokud se má taková operace uskutečnit, pak musí být provedena společně jako (koaliční) nálety,“ dodal Çavuşoğlu.

Nic aktuálního

Podle něj se boj proti Islámskému státu v Sýrii neobejde bez nasazení pozemních vojsk. O této eventualitě se podle něj koalice vedená USA zatím vůbec vážně nebaví.

Ani politickým dohodám o klidu zbraní v Sýrii nedává Çavuşoğlu valné šance. „Člověk musí být realista. Jestliže z nebe padají bomby a lidé jsou pod tlakem režimu masakrováni nebo vyhladověni, pak jednání nemohou přinést ovoce,“ poznamenal.

V Sýrii bojují různé povstalecké frakce včetně islámských extremistů v čele s Islámským státem a Frontou an-Nusra proti režimu prezidenta Bašára Asada. Toho podporují Írán, libanonské šíitské hnutí Hizballáh a Rusko a jeho letectvo. Na Islámský stát nalétávají letadla koalice vedená USA. Turecko zase bombarduje pozice Kurdů na severu, které přitom podporují Američané. Své zájmy prostřednictvím dodávek zbraní a financování skrytě hájí další regionální mocnosti v čele se Saúdskou Arábií.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Bojovníci z Islámského státu v syrském městě Rakka

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Podle dohody z Mnichova uzavřené minulý týden by mohlo příměří nastat do konce tohoto týdne. Není to ale příliš pravděpodobné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám