Hlavní obsah

Izraelci zabili pět útočících Palestinců

Jeruzalém

Izraelské bezpečnostní síly v neděli na okupovaném Západním břehu Jordánu a v Jeruzalémě zastřelily pět Palestinců, kteří na ně zaútočili. Jedna Palestinka byla vážně zraněna. Informovaly o tom podle agentur AP a AFP izraelská armáda a policie.

Foto: Mahmoud Illean, ČTK/AP

Izraelská záchranka nakládá tělo zastřeleného patnáctiletého Palestince Naíma Safího u kontrolního stanoviště u Jeruzeláma. Mladík běžel s nožem v ruce proti izraelské milici a ta ho zastřelila.

Článek

U palestinského města Džanín ráno vojáci zastřelili dva útočníky, jimž bylo podle palestinského ministerstva zdravotnictví teprve 15 let. Mladíci nejprve házeli kameny na projíždějící automobily poblíž židovské osady Chinanit. Když se k nim přiblížila izraelská vojenská hlídka, jeden z nich po ní začal střílet. „Jednotka reagovala na palbu a vystřelila směrem k útočníkům, což vyústilo v jejich úmrtí,” uvedla izraelská armáda. Žádný izraelský voják nebyl zraněn.

Druhý incident se odehrál mezi Jeruzalémem a Betlémem, kde byl zastřelen sedmnáctiletý Palestinec, který se pokusil nožem zaútočit na izraelského policistu.

V Hebronu navíc izraelský policista postřelil palestinskou dívku, která se na něj rovněž pokusila zaútočit nožem. Dívka byla v kritickém stavu převezena do nemocnice.

Poblíž Starého Města v Jeruzalémě dva Palestinci stříleli na izraelské policisty, kteří útočníky okamžitě zneškodnili. „Oba teroristé, kteří zahájili palbu na bezpečnostní síly, byli zastřeleni,” řekl AFP policejní mluvčí Micky Rosenfeld.

Nedělní incidenty jsou dalšími z násilností, při nichž od loňského října přišlo v Izraeli a na Západním břehu Jordánu o život skoro 200 lidí. Násilí začalo kvůli sporům o posvátná místa na jeruzalémské Chrámové hoře, palestinské vedení je ale přičítá neřešené politické situaci Palestinců.

Reklama

Výběr článků

Načítám