Hlavní obsah

Turecko připustilo, že se Saúdskou Arábií zahájí pozemní operaci v Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

Turecko a Saúdská Arábie by mohly zahájit pozemní operaci proti ozbrojencům z hnutí Islámský stát (IS) v Sýrii. Oznámil to turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavusoglu. Operace by byla vedena právě z turecké základny Incirlik, kam už Saúdové posílají letadla.

Foto: Mosa'ab Elshamy, ČTK/AP

Armáda Saúdské Arábie je připravena k pozemní operaci proti Islámskému státu.

Článek

„Jestliže budeme mít strategii boje proti IS, pak by Turecko a Saúdská Arábie mohly podniknout pozemní operaci," citovala Çavusoglua turecká média.

„Saúdská Arábie také vyslala letadla do Turecka, na základnu Incirlik. Saúdskoarabští představitelé přijeli a základnu si prohlédli. Kolik přesně dorazí letadel, zatím není jasné," dodal Çavusoglu.

Pozemní operaci připustila před několika dny právě Saúdská Arábie, se Sýrií však přímo nesousedí. Ve čtvrtek mluvčí tamní armády potvrdil, že toto rozhodnutí je nezvratné. [celá zpráva]

Americký ministr obrany Ashton Carter už v pátek řekl, že předpokládá, že Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty pošlou komanda, aby napadla města ovládaná IS, především Rakku.

Ankara i Rijád podporují syrské povstalce, kteří bojují proti režimu prezidenta Bašára Asada.

V zemi se angažuje i Rusko, které naopak Asada podporuje.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Islámského státu na snímku ze Sýrie

Konflikt, který trvá již téměř pět let, si dosud vyžádal 260 000 obětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám