Hlavní obsah

Asadova ofenzíva může k Turecku vyhnat desítky tisíc Syřanů, varuje Ankara

Ankara
Aktualizováno

Budou-li boje na severozápadě Sýrie stejně tvrdé jako dosud, mohlo by k turecké hranici dorazit až 70 000 Syřanů, řekl v úterý turecký premiér Ahmet Davutoğlu. Zdůraznil, že Turecko uprchlíky úplně odmítat nebude, i když jeho země zavřela hranice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po tvrdých bojích jsou celé čtvrti Halabu v troskáchVideo: AP

 
Článek

Davutoğlu při vystoupení na schůzce poslaneckého klubu vládní strany AKP podle listu Daily Sabah opět zkritizoval Rusy podporovaný Asadův režim. Zdůraznil, že ofenzíva zablokovala jediný přístupový koridor, kterým proudila humanitární pomoc z Turecka do Halabu (Aleppa).

Ankara v předchozích dnech přijala zhruba 10 000 uprchlíků, pak hranice uzavřela a údajně pouští pouze nemocné a zraněné. Stanové tábory pro uprchlíky na syrské straně hranice jsou podle humanitárních organizací přeplněné.

Foto: ČTK/AP

Syrští uprchlíci z Halabu míří k hraničnímu přechodu Báb as-Salám u tureckého města Kilis.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

U turecké hranice je v tuto chvíli asi 30 000 lidí, kteří minulý týden uprchli před útoky jednotek syrské vlády a Ruska proti opozičním silám v oblasti Halabu. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tisíce uprchlíků na turecko-syrské hraniciVideo: Reuters

K otevření hranic pro uprchlíky z Halabu v úterý Ankaru vyzval Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Jeho mluvčí uvedl, že chápe obavy Turecka z „případného masivního přívalu uprchlíků” ze Sýrie a vyzval mezinárodní společenství, aby Turecku pomohlo tento nápor zvládnout.

Současně varoval, že pokud syrská armáda obklíčila povstalci držené čtvrtě Halabu, stovky tisíc civilistů budou odříznuty od dodávek potravin.

Na otevření hranic naléhala už v pondělí v Ankaře německá kancléřka Angela Merkelová. Davutoğlu ale podle listu The Independent namítl, že „nikdo neočekával, že to Turecko ponese samo”. [celá zpráva]

Merkelová současně odsoudila Rusko. Uvedla, že viděla „lidské utrpění desítek tisíc bombardovaných lidí – zejména ruskou stranou“.

Foto: Hosam Katan, Reuters

Civilisté nakupují zeleninu před vybombardovanou budovou v Halabu.

V úterý kritizoval Moskvu předseda Evropské rady Donald Tusk a řekl, že kvůli jejím operacím je „už tak špatná situace ještě horší”.

„Přímým důsledkem ruské vojenské kampaně je to, že režim (prezidenta Bašára) Asada získává navrch, umírněná syrská opozice ztrácí půdu pod nohama a k Turecku a Evropě míří tisíce dalších uprchlíků,” řekl Tusk.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v úterý zopakoval, že podle Moskvy neexistují žádné věrohodné důkazy o tom, že by si ruské bombardování Sýrie vyžádalo oběti i mezi civilisty.

Atentát v Damašku

Centrum Damašku se podle syrské agentury SANA stalo v úterý terčem teroristického útoku. Auto naložené výbušninami vybuchlo u trhu poblíž vojenské budovy.

Související téma:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Podle vládní agentury má atentát tři oběti, přičemž dalších 14 lidí bylo zraněno. Opoziční organizace SOHR monitorující dění v Sýrii ze zahraničí ale oznámila osm obětí s tím, že dalších 20 lidí utrpělo zranění.

Reklama

Výběr článků

Načítám