Hlavní obsah

USA obvinily Iráčanku z IS z podílu na smrti americké humanitární pracovnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Manželka zesnulého vysokého představitele Islámského státu (IS) byla obviněna ve Spojených státech z podílu na smrti americké humanitární pracovnice Kayly Muellerové, která byla zabita před rokem, když byla držena v Sýrii jako rukojmí. Oznámilo to americké ministerstvo spravedlnosti.

Foto: Handout, Reuters

Šestadvacetiletá americká humanitární pracovnice Kayla Muellerová

Článek

Obviněnou je pětadvacetiletá Umm Sajjáfová, Iráčanka, která byla manželkou Abú Sajjáfa. Trestní oznámení viní Sajjáfovou i jejího manžela z držení Mullerové a dalších žen v zajetí.

Abú Sajjáf byl zabit loni při útoku amerických speciálních sil ve východní Sýrii. Jeho manželka byla při akci zadržena a předána Iráckým úřadům k trestnímu stíhání. Úředníci amerického ministerstva spravedlnosti uvedli, že podporují stíhání, budou však „usilovat o spravedlnost pro Kaylu”, napsaly agentury AP a Reuters.

Do Sýrie se Muellerová vydala v roce 2012, aby pomáhala v tamních uprchlických táborech. V srpnu 2013 byla ale v Halabu zajata bojovníky IS, když odcházela z nemocnice organizace Lékaři bez hranic.

Objevily se i zprávy, že ji opakovaně znásilnil šéf IS abú Bakr Bagdádí. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Islámského státu na snímku ze Sýrie

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Podle IS zahynula Muellerová při náletu jordánských letadel na sever Sýrie, to však Jordánsko popřelo. USA okolnosti jejího úmrtí nevyjasnily. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám