Hlavní obsah

U hranice s Tureckem se tísní tisíce dalších Syřanů, Erdogan připustil jejich přijetí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

Turečtí humanitární pracovníci stavějí na hranici se Sýrií další stany a distribuují pomoc tisícům nově příchozích Syřanů prchajících z bitvy o Aleppo (Halab). Z oblasti utekly desetitisíce obyvatel. Turecko je zatím odmítá na své území vpustit. Prezident Recep Tayyip Erdogan však nově připustil možnost jejich přijetí.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Syrští uprchlíci u hranice s Tureckem

Článek

Syřané se shromažďují u přechodu Öncüpinar, Turecko jim zatím překročení hranice nepovolilo. „Pokud jsou civilisté přinuceni k útěku, jsou za našimi branami a nemají jinou možnost, musíme se našich bratrů ujmout,“ prohlásil Erdogan.

Ofenzivu proti Aleppu zahájila minulý týden syrská armáda za vzdušné podpory Ruska. Z města a okolí uprchlo okolo 35 000 lidí. Turečtí humanitární pracovníci se jim snaží v pohraničí ještě na syrském území poskytnout přístřeší, jídlo a lékařskou pomoc. „Zřizujeme další tábor,“ potvrdil agentuře Reuters zástupce Turecké humanitární nadace pro pomoc v nouzi.

Foto: ČTK/AP

Hraniční přechod Öncüpinar je prázdný.

Turecko hostí už více než 2,5 miliónu syrských uprchlíků.

Ze země od počátku konfliktu na jaře 2011 uteklo okolo 4,6 miliónu lidí. Dalších 13,5 miliónu Syřanů, kteří ve své zemi zůstali, potřebují humanitární pomoc.

Syrská armáda v pondělí dobyla další vesnici severně od Halabu a přiblížila se tak jen na několik kilometrů k turecké hranici.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Syrští uprchlíci u hranice s Tureckem

Reklama

Související články

Turecko chystá invazi do Sýrie, tvrdí Rusové

Ruská armáda má „vážné důvody” domnívat se, že se Turecko připravuje k vojenské intervenci v sousední Sýrii. Moskva své domněnky zdůvodnila množstvím tureckých...

Výběr článků

Načítám