Hlavní obsah

Turecko odmítlo povolit Rusku monitorovací let

Moskva

Turecko odmítlo povolit přelet ruského monitorovacího letounu nad svým územím. Ve středu to oznámilo ruské ministerstvo obrany, podle kterého jde o „nebezpečný precedens”. Turecko a Rusko jsou signatáři dohody o otevřeném nebi, která takovéto lety umožňuje, uvedla agentura TASS.

Foto: Profimedia.cz

Ruský monitorovací letoun Antonov An-30

Článek

Itinerář plánovaného ruského letu Antonovu An-30, který se měl uskutečnit od 1. do 5. února, zaslala ruská armáda té turecké v příslušném časovém předstihu. Ankara ale odmítla povolit přelet nad svým územím s poukazem na to, že s plánovanou trasou seznámena nebyla.

„To vytváří nebezpečný precedens kvůli nedostatečné kontrole vojenské činnosti státu, který je účastníkem Smlouvy o otevřeném nebi,” uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Podle Sergeje Ryžkova, který stojí v Rusku v čele oddělení ministerstva obrany, pod které tyto lety spadají, „turecká strana nezveřejnila žádné předběžné podmínky nebo omezení na ruský monitorovací let“.

Ryžkov dodal, že „trasa předpokládala kromě jiného pozorování oblastí sousedících se syrskou hranicí a letiště, kde jsou soustředěna letadla NATO. Po příletu ruské mise do Turecka a oznámení plánované trasy pozorovacího letu v Turecku, turecká armáda s odvoláním na instrukce tureckého ministerstva zahraničí odepřela možnost to provést”.

Let neměl být delší než 1900 km. Na palubě stroje přitom měli být i turečtí specialisté.

Monitoring vojenských cílů

Smlouva vstoupila v platnost v roce 2002 a podepsalo ji 30 zemí včetně Spojených států a členů Evropské unie. Signatářským zemím dává možnost si vzájemně monitorovat vojenské objekty a síly s cílem udržovat vzájemnou důvěru, upozornila agentura AFP.

Vztahy mezi Ankarou a Moskvou se citelně zhoršily, když na konci loňského listopadu turecká armáda sestřelila nad turecko-syrskou hranicí ruský stíhací bombardér. Ankara Moskvu obvinila z narušení tureckého vzdušného prostoru, což Moskva popřela.

Minulý týden Ankara znovu obvinila Rusko, že jeho letadlo narušilo turecký vzdušný prostor. Moskva reagovala prohlášením, že jde o tureckou propagandu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám