Hlavní obsah

Vládní ofenzíva u Halabu zablokovala rozhovory o Sýrii. Rusko nálety nepřeruší

Damašek/Ženeva

Ofenzíva syrských vládních sil u Halabu (Aleppa) zablokovala pokus OSN dosáhnout míru, rozhovory byly ve středu odloženy na 25. února. Podle vzbouřenců hrozí, že nové vládní údery mohutně podporované ruským letectvem povedou k obklíčení severní části města. Vládním silám se už podařilo prorazit obklíčení dvou šíitských vesnic severozápadně od Halabu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrská armáda obklíčila HalabVideo: Reuters

 
Článek

Syrská státní televize uvedla, že vojáci a provládní milice dosáhly vesnic Nubul a Zahra. Současně vládní síly přerušily zásobovací cesty vzbouřenců z Turecka do čtvrtí Halabu, které drží.

Podle OSN je v Sýrii v obležení armádou i radikálními opozičními skupinami přes 400 000 lidí.

Do syrského města Muadamíja ve středu dorazil konvoj s humanitární pomocí, uvedl Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK). Ve městě, které leží asi deset kilometrů jižně od Damašku, se situace zhoršila v prosinci, kdy armáda odřízla poslední zásobovací trasu.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Ukončení obléhání a otevření humanitárních koridorů je jedním z požadavků syrské opozice. Také žádá zastavení náletů a útoků na civilisty.

Opoziční delegace, k níž se ve středu připojí koordinátor vyjednávací skupiny Rijád Hidžáb, podle dalšího představitele opozice Geogre Sabry varovala ve středu, že se do dvou dnů rozhodne, zda bude v rozhovorech pokračovat.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Vyjednavač OSN Staffan de Mistura

Zvláštní vyslanec OSN Staffan de Mistura se pak rozhodl přerušit rozhovory do 25. února, aby konference nezkolabovala úplně.

Foto: ČTK/AP

Záběr ruského letectva na zničený zásobník ropy Islámskéhos tátu

De Mistura v úterý varoval, že rozhovory mohou skončit ještě během přípravné fáze. „Mezi oběma stranami je důvěra blízká nule,“ řekl emisar BBC. „Pro mě je klíčové příměří. To je test, který ukáže, že rozhovory jsou úspěšné,“ dodal.

Foto: Martial Trezzini, ČTK/AP

Halvní syrský vyjednavaš Bašár Džafarí

Vedoucí syrské vládní delegace Bašár Džafari řekl ve středu Reuters, že přípravná fáze rozhovorů bude asi mnohem delší, než se očekávalo.

Rusko nálety nepřeruší

Podle syrské monitorovací organizace SOHR podniklo ruské letectvo od pondělí 320 náletů. V úterý při nich zahynulo 18 civilistů.

Foto: Alexander Kots, ČTK/AP

Syrská vládní vojska pálí na pozice Islámského státu u Mahinu.

Ruský ministr obrany Sergej Lavrov ve středu uvedl, že ruské nálety v Sýrii neskončí, dokud nebudou poraženi teroristé.

„Ruské nálety nebudou ukončeny, dokud jasně nezvítězíme nad teroristickými skupinami Islámský stát, Džabhát an-Nusra a podobnými. Nevidím žádný důvod zastavit tyto nálety,“ řekl Lavrov svému ománskému protějšku Jusufovi bin Alávímu bin Abdulláhovi.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Dodal také, že bude obtížné dosáhnout příměří, dokud nebude zajištěna hranice Sýrie s Tureckem proti pašování a přecházení teroristů přes pomezí. Turecko stále není schopno zabezpečit posledních sto kilometrů hranice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám