Hlavní obsah

Egypt zrušil 149 trestů smrti pro členy Muslimského bratrstva

Novinky,
Káhira

Egyptský soud zrušil tresty smrti u 149 odsouzených příslušníků Muslimského bratrstva. Nařídil, že se v jejich případě musí konat nový soud, uvedla ve středu BBC.

Foto: Al Youm Al Saabi, Reuters

Egyptští policisté při protivládní demonstraci. Ilustrační snímek

Článek

Všichni byli odsouzeni k hrdelnímu trestu za útok na policejní stanici v Kerdase u Káhiry, který si 14. srpna 2013 vyžádal životy jedenácti policistů.

Útok byl podniknut v den, kdy egyptské ozbrojené síly a policejní jednotky zaútočily na dva tábory příznivců Muslimského bratrstva, kteří protestovali proti sesazení legálně zvoleného prezidenta Muhammada Mursího, který z bratrstva vzešel. Při vojensko-policejním zásahu zemřelo několik set lidí.

Po likvidaci táborů začali příznivci bratrstva vypalovat kostely a policejní stanice. Za útok v Kerdase bylo odsouzeno 188 lidí, mnozí však v nepřítomnosti. Novému procesu se ale mohou podrobit, jen když se vydají do rukou zákona.

Související témata:

Foto: ČTK/AP

Egyptský exprezident Muhammad Mursí

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Příznivci bratrstva, které bylo zakázáno jako teroristická organizace, pak byli v hromadných procesech odsuzováni k vysokým trestům včetně hrdelních. Tyto procesy byly ve světě kritizovány jako nespravedlivé.

Reklama

Související témata:

Související články

Soud zakázal egyptské Muslimské bratrstvo

Soud v egyptské Káhiře v pondělí zakázal veškerou činnost Muslimského bratrstva. Rozhodl tak v případě žádosti o znovuposouzení statutu nevládní organizace pro...

Výběr článků

Načítám