Hlavní obsah

Pro Čechy v Libanonu poletí speciál ve středu

– Maskat • Aktualizováno

Pro pětici Čechů, kteří byli sedm měsíců po svém zmizení nalezeni v pondělí v Libanonu, bude z ČR ve středu vypraveno letadlo. Novinářům to během své návštěvy Ománu potvrdil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Spekulace o výměně Čechů za Libanonce Alího Fajáda zadržovaného v ČR ministr odmítl komentovat.

Foto: Tereza Šupová, ČTK

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v Ománu

Článek

„Mohu znovu potvrdit, že všech pět zmizelých Čechů mají libanonské složky. Ve spojení s nimi je velvyslanec Čumba (velvyslanec ČR v Libanonu Svatopluk Čumba – pozn. red.). A my na ně naléháme, aby došlo co nejrychleji k jejich předání do našich rukou,“ řekl Zaorálek.

„V této souvislosti koordinační tým, který zasedl na ministerstvu zahraničí, rozhodl o tom, že bude vysláno letadlo, v průběhu zítřka by mělo odletět,“ doplnil šéf české diplomacie.

Zaorálek zatím není schopen říct, kdy se bude letadlo s Čechy vracet. „To bude záviset na vyjednávání s libanonskými bezpečnostními složkami,“ dodal a zopakoval, že zdravotní stav všech pěti českých občanů je uspokojivý.

Foto: Policie ČR

Obhájce Jan Švarc (vlevo nahoře), reportér Miroslav Dobeš (vlevo dole), voják Martin Psík (uprostřed), překladatel Adam Homsi (vpravo nahoře) a reportér Pavel Kofroň (vpravo dole)

Ministr odmítl komentovat spekulace o výměně Čechů za Alího Fajáda s tím, že je to v kompetenci ministerstva spravedlnosti. Případ vyšetřuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). [celá zpráva]

Spojitost s Fajádovým případem nepotvrdilo ani ministerstvo spravedlnosti. „Případ nebudeme v současnosti vůbec komentovat,” sdělila mluvčí resortu spravedlnosti Tereza Schejbalová. Ministr spravedlnosti má poslední slovo při vydání Fajáda. O to usilují Spojené státy.

Pětice mužů zmizela v Libanonu loni 18. července. Tamní policie objevila jejich auto poblíž hranice se Sýrií. Ve skupině byli dva novináři jindřichohradecké televize, advokát, tlumočník a muž, který údajně má zkušenosti jako armádní zpravodajec. Do Libanonu prý jel jako bezpečnostní poradce.

Související téma:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám