Hlavní obsah

Češi jsou na svobodě výměnou za propuštění Fajáda do 24 hodin, tvrdí libanonský tisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút
Aktualizováno

Pětice Čechů v Libanonu byla po sedmi měsících svého zadržování propuštěna na základě dohody. S odkazem na své zdroje z libanonské bezpečnosti to v pondělí napsal deník L’Orient-Le Jour. List An-Nahár dodal, že výměnou za jejich osvobození má být v následujících hodinách propuštěn Libanonec Alí Fajád zadržovaný v ČR. České úřady případ nekomentují.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Alí Fajád u pražského soudu

Článek

An-Nahár oznámil, že nejmenovaný bezpečnostní představitel se dohodl na deportaci Fajáda „do 24 hodin po propuštění Čechů”. Ti jsou na svobodě od pondělního večera. Letadlo pro ně poletí ve středu.

Že záchrana pětice unesených Čechů má souviset s případem Fajáda, potvrdil Právu také vysoce postavený zdroj z bezpečnostních složek, slovo výměna ale přitom použít odmítl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Řekněme, že by mělo jít o osvobození na straně jedné a o rozhodnutí suverénního státu na straně druhé,“ řekl k tomu Právu zdroj. Zároveň připustil, že jde o citlivou záležitost, která může u některých našich partnerů vyvolat negativní reakce.

O vydání Fajáda usilují Američané, rozhodují o něm české soudy.

Češi a jejich libanonský řidič zmizeli loni v červenci. Jejich auto bylo posléze nalezeno v oblasti Kefrája na západě údolí Bikáa.

Foto: Profimedia.cz

V údolí Bikaá na východě Libanonu měli být Češi v zajetí.

„Propuštění pěti Čechů včetně jednoho příslušníka je výsledkem dohody o výměně předpokládající propuštění Libanonce Alího Fajáda zadržovaného v Praze,“ řekl podle libanonského listu L’Orient-Le Jour jeden zdroj. Tuto informaci prý potvrdil ještě jeden nejmenovaný zástupce bezpečnosti. Ten dodal, že Češi byli také propuštěni v údolí Bikáa na východě země.

Libanonský list The Daily Star podle ČTK doplnil, že minulou středu dorazil k Fajádově rodině vzkaz upozorňující na to, že Fajád bude propuštěn.

Nejasné okolnosti zmizení

Češi se ztratili za nejasných okolností. Nejčastěji se spekuluje o tom, že byli zadrženi ve spojitosti s případem Libanonce Alího Fajáda, jehož na žádost USA zatkla česká policie pro podezření z obchodu se zbraněmi.

Spojené státy usilují o Fajádovo vydání z ČR. Pražský městský soud povolil, aby byl Fajád společně s dvěma dalšími muži podezřelými z terorismu vydán do USA. Rozhodnutí ale ještě není definitivní, muži proti němu podali stížnost, případ tak poputuje opět k vrchnímu soudu. [celá zpráva]

Konečný souhlas musí dát ministr spravedlnosti. Jeho resort v úterý oznámil, že případ Fajáda nebude komentovat.

Cestovali autem příbuzného

Fajád spojitost s případem odmítá. Češi však cestovali autem jeho příbuzného. V pětici byl údajně také příslušník vojenského zpravodajství Martin Psík.

Foto: Policie ČR

Obhájce Jan Švarc (vlevo nahoře), reportér Miroslav Dobeš (vlevo dole), voják Martin Psík (uprostřed), překladatel Adam Homsi (vpravo nahoře) a reportér Pavel Kofroň (vpravo dole)

České úřady se nechtějí k případu vyjadřovat. Případem se zabývá Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Také česká diplomacie uvedla, že záležitost, která je předmětem vyšetřování, komentovat nebude a mediální výstupy považuje za spekulace. [celá zpráva]

Deník L’Orient-Le Jour upozornil, že část údolí Bikáa nemají úřady pod kontrolou a od konce občanské války v roce 1990 zde došlo k únosu téměř sta cizinců, většinou Američanů a Evropanů. Před třemi lety tam byli uneseni dva němečtí občané, únosci je však za pár hodin propustili. Sedm cyklistů z Estonska v roce 2011 však v zajetí strávilo čtyři měsíce. Také v jejich případě se psalo, že byli zřejmě propuštěni po dohodě a zaplacení výkupného.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám