Hlavní obsah

Z Bejrútu jezdí pravidelná linka do srdce Islámského státu. Jízdenka je jednosměrná

– Beirút

Na první pohled jsou autobusy pravidelně odjíždějící z nenápadného nástupiště na nádraží Charles Helou v libanonské metropoli Bejrútu všechny stejné. Od běžných spojů se však některé z nich přece jen zásadně liší - jízdenky se v nich vydávají jen jedním směrem. Míří totiž do srdce Islámského státu v Sýrii, do Rakky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Čtyřiadvacetihodinová cesta vede přes Damašek, ovládaný režimem syrského prezidenta Bašára Asada, poté přes frontovou linii do Palmýry a nakonec do centra Rakky, která je de facto hlavním městem Islámského státu; teroristické organizace, jež okupuje část Sýrie a Iráku.

Zpět do Bejrútu se autobus vždy vrací prázdný.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Štáb americké televize CNN hovořil s devíti pasažéry, kteří se chystali na cestu, z níž už se pravděpodobně nikdy nevrátí. Na první pohled je spojovalo jedno - všichni lačně kouřili, ne ze strachu, ale proto, že Islámský stát kouření zakázal.

Nikdo z cestujících nechtěl mluvit na kameru a všichni svorně tvrdili, že mají v Rakce známé nebo příbuzné. Reportéři CNN nicméně poznamenávají, že je mezi cestujícími do Islámského státu zřejmě velký podíl těch, kdo se chtějí k džihádistům přidat.

Během cesty v autobuse probíhají zvláštní přípravy. Muži si parfémují ruce, aby nebylo cítit, že kouřili, zahazují cigarety a mažou ze svých mobilů vše, co by mohlo rozzuřit hlídky Islámského státu.

Ženy, jež nepřijedou správně upravené, jsou posílány do výchovného tábora.
Řidič autobusu

“Ženy, jež nepřijedou správně upravené, jsou posílány do výchovného tábora a samozřejmě je musí doprovázet příbuzný mužského pohlaví. Muži si musejí nechat narůst plnovous v přírodním stylu a zastřihovat si knírek. Kalhoty by neměly být těsné a měly by dosahovat určité výšky vzhledem k botám. Džihádisté ale chápou, že nemůžete vždy po příjezdu vypadat takhle, takže to jde,“ řekl CNN jeden z řidičů.

Možnost vrátit se z Islámského státu ale přece jen existuje. Džihádisté podle provozovatele linky do Rakky občas dávají nemocným patnáct dní na to, aby si dojeli k lékaři. Pokud se však nevrátí včas, zabaví veškerý jejich majetek.

Další z cestujících čekající na autobus do Rakky řekl CNN, že se vrací do rodného města, protože se mu stýská. „Před vznikem Islámského státu to byl můj ráj. Boj s nimi, chudoba, k níž to vedlo, ty odpadky na ulicích z něj udělali mé peklo,“ řekl.

Na autobus do Rakky čekala i jedna žena. Americkým reportérům se svěřila, že má v metropoli Islámského státu dceru, kterou se už měsíce snaží dostat pryč. Matka se proto rozhodla za dcerou vydat. Výhled na cestu zpět ale nemají.

Reklama

Výběr článků

Načítám