Hlavní obsah

Ajatolláh Chameneí připomněl videem holocaust. Jeho hrůzy v něm zpochybnil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Zatímco si svět ve středu připomínal Den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti, vydal nejvyšší íránský duchovní ajatolláh Alí Chameneí na svých oficiálních internetových stránkách video, v němž mimo jiné zpochybňuje existenci nebo přinejmenším průběh holocaustu.

Nejvyšší íránský duchovní ve svém videu znovu zpochybnil holocaustVideo: khamenei.ir

 
Článek

Tříminutové video nazvané „Skončila doba temna?” je montáží různých snímků včetně záběru na nacistický koncentrační tábor Osvětim, vůdce třetí říše Adolfa Hitlera a popírače holocaustu v poutech.

Chameneího hlas k tomu hlásá: „Žádná z evropských zemí si netroufá o holocaustu mluvit, ačkoliv není jasné, zda je jádro této věci skutečné, nebo ne. A i kdyby to byla skutečnost, pak není jasné, jak se to stalo.“

Foto: Khamenei.ir/Handout/Files , Reuters

Ajatolláh Alí Chameneí

Chameneí uvedl, že Evropa podporuje svobodu, ale když někdo zpochybňuje holocaust, je zatčen a souzen.

„Toto je ignorance dnešního světa. Měli bychom být bdělí. Vy, drazí bratři, drahý íránský lide, muslimové velké islámské ummy (společenství) a představitelé různých zemí, vy všichni vězte, že se můžeme ignoranci postavit,“ prohlásil na konec ajatolláh.

Chameneí zpochybňuje holocaust a jeho okolnosti opakovaně.

Koncentrační tábor Osvětim

Němci ho původně zřídili pro polské politické vězně v roce 1940, rok po obsazení Polska. Tábor Auschwitz I. se nacházel v areálu bývalých kasáren.

Později, roku 1942, byl na druhé straně města vybudován rozsáhlý vyhlazovací tábor Auschwitz II – Birkenau (Březinka) a menší tábor Auschwitz III – Monowitz u blízké vesnice Monowice.

Odhaduje se, že v Osvětimi a Březince nacisté zavraždili 1,1 až 1,5 miliónu lidí, většinou Židů. Celkem bylo za války vyvražděno kolem šesti miliónů Židů.

Íránský prezident Hasan Rúhání je mezitím na návštěvě v Evropě. V úterý ho také na 40 minut přijal papež František.

Reklama

Související články

V Německu soudí 93letého člena SS z Osvětimi

V německém Lüneburgu v úterý začal soud s někdejším příslušníkem nacistických jednotek SS. Dnes 93letý Oskar Gröning působil v koncentračním táboře v Osvětimi....

Výběr článků

Načítám