Hlavní obsah

V sesunutém podzemním tunelu v pásmu Gazy uvízlo osm členů Hamásu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gaza

Palestinské radikální hnutí Hamás pohřešuje osm svých členů poté, co se v důsledku podmáčení půdy zřítila klenba podzemního tunelu v pásmu Gazy. Bezpečnostní zdroj řekl agentuře AFP, že se příslušníci Hamásu v tu dobu zrovna nacházeli uvnitř.

Foto: Ibrahim Abú Mustafa, Reuters

Tunel pod pásmem Gazy na archivním snímku

Článek

Tunel se po několikadenních deštích zřítil v noci na středu v oblasti Džabalíje na severu palestinské enklávy.

„Uvnitř bylo 11 příslušníků hnutí odporu. Tři z nich po nehodě unikli, pátrací bezpečnostní operace po osmi dalších pokračuje,“ řekl AFP zdroj pod podmínkou zachování anonymity.

Tunely se do pásma Gazy, na které Izrael v roce 2008 uvalil blokádu, pašuje nejrůznější zboží a materiál včetně zbraní a munice. Izrael kvůli nim naposledy před dvěma lety vedl 50denní útočnou akci nazvanou Ochranné ostří. Hamás ale tvrdí, že mezitím systém tunelů obnovil.

Není to poprvé, co se nějaký tunel zřítil. Při posledním sesuvu ze soboty ve střední části pásma zemřel 30letý muž, uvedla AFP. V prosinci zase bylo zachráněno 14 lidí, kteří uvízli v zatopeném tunelu při hranici s Egyptem.

Související témata:

Foto: David Ryneš, Novinky

Gaza

Reklama

Související témata:

Související články

Špičky Hamásu jednaly se saúdským králem

Šéf palestinského hnutí Hamás Chálid Mišál a další zástupci jeho politického křídla v pátek jednali se saúdskoarabským králem Salmánem. O prvním setkání po...

Výběr článků

Načítám