Hlavní obsah

Turecko stále nezajistilo hranici s územím IS, pomoc nabízejí Američané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Sto kilometrů hranice mezi Tureckem a částmi Sýrie ovládanými Islámským státem (IS) není stále ještě dostatečně zabezpečeno z turecké strany. Spojené státy proto zintenzivňují snahu pomoci Ankaře a poprvé nabízejí i vhodné vybavení, uvedla agentura Reuters před čtvrteční návštěvou amerického viceprezidenta Joe Bidena v Turecku, kde bude jednat o boji s IS.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecké tanky na hranici se Sýrií

Článek

Spojené státy nabízejí zařízení pro kontrolu horké hranice včetně pozorovacích balónů a zařízení, která jsou zaměřena na vyhledávání tunelů. Američané jsou též připraveni sdílet znalosti o detekci chemikálií v improvizovaných nástražných výbušných systémech.

Uzavření této části hranice se stalo prioritou po listopadových atentátech v Paříži, které si vyžádaly 130 obětí. Někteří z atentátníků právě přes tuto hranici přešli nebo se o to pokusili. Také přes ni proudí pašovaná ropa z IS. Z Turecka pak míří zboží a vojenský materiál.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

„Skutečnost, že prošli Sýrií přes zející díru v hranici, přitáhla pozornost všech,“ řekl americký představitel obeznámený s problémem.

Turecko se soustřeďuje na Kurdy

Spojené státy s Tureckem o způsobu uzavření hranice s územím ovládaným Islámským státem dlouhodobě jednají. Tato jednání nabyla na intenzitě právě po pařížských atentátech, ale zatím nepřinesla adekvátní výsledky.

Problémem jsou odlišné priority Turecka a USA. Ankara se soustřeďuje především na potlačení kurdských separatistů, zatímco Spojené státy chtějí především zničit Islámský stát.

„Můžeme posunout IS v žebříčku priorit, ale když u někoho něco přetrvává jako existenční hrozba, je těžké s tím polemizovat,“ řekl vysoký představitel amerického ministerstva obrany. Turecko samo věnuje mnohem větší úsilí boji s kurdskými separatisty, protože se bojí, že by odtrhli část země.

„Udělali jsme seznam, mnohem konkrétnější seznam. A ten bude filtrován tureckým pohledem na problematiku a tím, co je podle nich možné dělat,“ dodal americký představitel.

Americký ministr obrany Ashton Carter řekl už v prosinci v Kongresu: „Turecko musí lépe kontrolovat svou často propustnou hranici.“

Turecké návrhy nestačí

Turecko je ochotno poskytnout dalších 25 000 vojáků a rozmístit na hranici betonové bariéry a vztyčit ploty.

Před dvěma týdny, při návštěvě amerického náčelníka spojených štábů Josepha Dunforda v Turecku, navrhla Ankara USA, aby Američané vycvičili skupinu sunnitských Arabů, kteří by pomohli zabezpečit hranici na syrské straně. Tento plán se však zatím neuskutečnil, Spojené státy chtějí více vědět o těchto bojovnících, mají špatné zkušenosti s vlastním výcvikovým programem umírněných bojovníků pro Sýrii, který nakonec zrušily.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Islámského státu na snímku ze Sýrie

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Ints Kalnins, Reuters

Americký viceprezident Joe Biden v Litvě

Postoj Turecka však začíná být o něco vstřícnější, ale stále to podle nejmenovaného amerického představitele nestačí: „S potěšením sledujeme jejich aktivitu a chceme s nimi spolupracovat na dalším utažení šroubů.“

Reklama

Výběr článků

Načítám