Hlavní obsah

Čína se vložila do blízkovýchodní krize, vyjádřila podporu sunitské vládě v Jemenu

Novinky, jem
Rijád

Čína stojí za jemenskou vládou, která bojuje s šíitskými povstalci z kmene Húsíú. Během své návštěvy Saúdské Arábie to prohlásil čínský prezident Si Ťin-pching. Ještě v tomto týdnu má přitom navštívit Teherán, který stojí na opačné straně barikády a jemenské povstalce aktivně podporuje.

Foto: Profimedia.cz

Čínský prezident Si Ťin-pching po boku saúdskoarabského prince Muhammada Salmána během návštěvy Rijádu

Článek

Jemenskou vládu vojensky podporuje sunitská koalice vedená Saúdskou Arábií, která na pozice povstalců podniká nálety. Saúdskoarabský král Salmán čínskému prezidentovi znovu vysvětloval, že jeho země považuje íránskou podporu rebelů za snahu využít slabosti vlády chudého Jemenu k posílení svého vlivu v regionu.

Vztahy mezi sunitskou Saúdskou Arábií a šíitským Íránem jsou po popravě šíitského duchovního Nimra Bákira Nimra v první jmenované zemi a následných útocích na saúdskoarabské zastupitelské úřady v Íránu mimořádně vyostřené. To nadále komplikuje mírová jednání ve válkou zdevastovaném Jemenu. [celá zpráva]

Saúdská Arábie a Čína ve středečním společném prohlášení, které s odkazem na čínské ministerstvo zahraničí citovala agentura Reuters, prohlásily, že obě země „podporují jednotu a suverenitu Jemenu a stojí za legitimní vládou země“.

Proti Íránu? To zas ne

Odpovědi na dotaz, zda Peking podporuje Saúdskou Arábii na úkor Íránu, se mluvčí čínského ministr zahraničí Chung Lej vyhnul. „Doufáme, že konflikt v Jemenu brzy ustane, dojde k usmíření a situace v zemi se opět stabilizuje,“ řekl.

Čína se dosud – na rozdíl od zbylých čtyř členů Rady bezpečnosti OSN – do snah o řešení krize na Blízkém východě diplomaticky příliš nezapojovala a zdá se, že současná cesta prezidenta Si Ťin-pchinga, který se po Saúdské Arábii a Íránu vydá ještě do Egypta, ukazuje, že říše středu změnila postoj.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám