Hlavní obsah

OSN hladomor v syrské Madáji od října zamlčovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York/Damašek

Organizace spojených národů věděla o hladomoru v syrské Madáji celé měsíce, informace o tom, co se v obléhaném městě děje, si ale nechávala pro sebe. S odkazem na dokumenty OSN, které to prokazují, o tom informoval server amerického listu The Financial Times.

Foto: Local Revolutionary Council in Madaya via AP, ČTK/AP

Vyhladovělý chlapec ve městě Madája na nedatované fotografii

Článek

Jen v prosinci přitom zemřelo v Madáji hlady sedmnáct lidí, přičemž stovky dalších jsou i přes příjezd dvou kolon kamiónů s humanitární pomocí v ohrožení.  [celá zpráva]

Obyvatelé města obléhaného vládním vojskem přitom na katastrofální nedostatek potravin podle Financial Times upozorňovali už od října loňského roku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Syrská armáda obléhá sunnitská města Madájá a nedaleké Zabadání necelých třicet kilometrů severozápadně od Damašku od června jako pomstu za dvě rebely obléhané šíitské enklávy Fua a Kefrája. Ty se nacházejí stovky kilometrů daleko. [celá zpráva]

V Madáji je ale podle humanitárních pracovníků situace zdaleka nejhorší. A OSN to potvrdila až poté, co do západních médií unikly otřesné snímky hladovějících Syřanů. [celá zpráva]

Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí měl od října zdokumentováno na tisíc případů podvyživených dětí, kterým ještě nebyl ani rok, zprávu o situaci ve městě ale klasifikoval jako „interní, nikoliv určenou pro citace“.

Mlčeli záměrně, tvrdí Syřané

OSN své mlčení zatím nijak nevysvětlila, syrští aktivisté nicméně hovoří o tom, že informace zamlčovala záměrně, protože v konfliktu straní prezidentu Asadovi.

Mívali jsme alespoň hrníček rýže na den. Teď se musíme o jeden hrnek dělit čtyři. Jíme listí a kytky.
Ibrahím z Madáji

Zatímco OSN mlčela, vyhnal nedostatek potravin cenu nejzákladnějších potravin v Madáji do astronomických výšek. Například kilo rýže se až do příjezdu humanitární pomoci prodávalo v přepočtu za 6200 korun.

Foto: Local Revolutionary Council in Madaya via AP, ČTK/AP

Vyhladovělý chlapec ve městě Madája na nedatované fotografii

„Mívali jsme alespoň hrníček rýže na den. Teď se musíme o jeden hrnek dělit čtyři. Jíme listí a kytky. Trávová polévka je opravdu skvělá. V zimě ale žádná neroste,“ řekl v telefonickém rozhovoru pro list FT šestadvacetiletý počítačový technik, jenž se představil jako Ibrahím. Každý člen jeho rodiny prý zhubl dvacet kilo.

Související témata:

Foto: OSN, Novinky

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám