Hlavní obsah

K americkým sankcím není důvod, ohradil se Írán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Teherán se ohradil proti ekonomickým sankcím, které na Írán uvalily USA v reakci na říjnový test balistické střely. Není k nim prý důvod. Opatření, která se týkají jedenácti íránských společností a jednotlivců zapojených podle USA do íránského balistického programu, uvalil Washington krátce poté, co s Íránem realizoval dohodu o výměně vězňů.

Foto: Heinz-peter Bader, Reuters

Íránská vlajka

Článek

Americké ministerstvo financí oznámilo nové sankce vůči jedenácti íránským společnostem a jednotlivcům v neděli.

Říjnovou zkoušku nové střely středního doletu Spojené státy označily za porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN a Spojené národy to následně potvrdily. [celá zpráva]

„Americké sankce uvalené kvůli íránskému programu balistických raket nemají právní a morální opodstatnění. Amerika prodává zemím této oblasti každoročně zbraně za desítky miliard dolarů. S jejich pomocí jsou páchány válečné zločiny na občanech Palestiny, Libanonu a také Jemenu,” řekl mluvčí ministerstva zahraničí Hosejn Džáberí Ansárí.

Teherán hájí rozvíjení své raketové výzbroje jako své právo na zvyšování obranného potenciálu. Jeho raketovým programem se cítí ohrožený také Izrael.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Ženevě přistálo letadlo se třemi americkými zajatci propuštěnými z ÍránuVideo: Reuters

Krátce před tím, než USA vyhlásily nové sankce, Teherán propustil tři Američany z íránských věznic v rámci dohody o výměně vězňů s Washingtonem. V neděli pak opustili Írán na palubě švýcarského letadla. V USA bylo v rámci uzavřené dohody osvobozeno sedm íránských vězňů.

Dohoda o jaderném programu v ohrožení

Někteří komentátoři soudí, že sankce kvůli balistickému programu mohou ohrozit dohodu mezi šesti mocnostmi a Íránem o jeho jaderném programu. Její naplnění potvrdila Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) v sobotu. [celá zpráva]

Teherán podle dohody omezí jaderný program a výměnou se ruší část mezinárodních sankcí proti němu.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Pohled na Teherán, hlavní město Íránu

Foto: Heinz-peter Bader, Reuters

Íránská vlajka

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Írán může začít volně obchodovat s ropou. Chce zvýšit denní export o 500 000 barelů, což je ale vzhledem ke stavu infrastruktury zatím málo realistické.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám