Hlavní obsah

Boj proti Islámskému státu rozdělil stotisícové irácké město

Novinky,

Stotisícové severoirácké město Tuz Churmatu čelí nové vlně násilí, a to mezi skupinami, které tam dosud žily v míru - mezi iráckými Kurdy a šíitskými turkickými Turkmeny. Kurdové město považují za své. Od poloviny listopadu tam bylo vypáleno nebo poničeno sto deset domů a nejméně dvě stě obchodů. Zapálena byla i nemocnice a zavražděn chirurg, uvedla v pátek AFP.

Foto: Profimedia.cz

Kurdští pešmergové u Tuz Churmatu

Článek

Kurdský představitel v oblasti, pod níž spadá Tuz Churmatu, Šalal Abdul Baban uvedl, že si násilí vyžádalo už životy deseti Turkmenu a osmi Kurdů.

O výstavný dům přišel i turkmenský šíita Madžíd, stál totiž na hranici kurdské čtvrti. „Byl jeden z prvních, který byl zapálen. Přišel jsem o vše,“ řekl Madžíd.

Domy některých rodin stály mimo oblasti, kde žili jejich soukmenovci, a Kurdové považují za své celé město a chtějí ostatní etnika vyhnat. Na mnohých domech a obchodech je nastříkáno označení, že jsou kurdské, aby se nestaly terčem žhářského útoku.

Tuz Churmatu ležící asi 180 kilometrů severně od Bagdádu představuje významnou křižovatku - je branou do Kurdistánu na severu, vede z něj cesta do oblastí obsazených na západě Islámských státem, do Íránu na východě i do Bagdádu a šíitských oblastí na jihu země.

Foto: David Ryneš, Novinky

Po útoku Islámského státu město ovládly kurdské milice, které se střetávají se sílícími šíitskými milicemi Hašíd aš-Šaabi, na něž spoléhají turkičtí šíité. Pešmergové přitom ještě loni bojovali po boku spolu s turkmenskými šíitskými milicemi Lidové mobilizace proti Islámskému státu.

Násilí nikdo nestíhá, zatím se podařilo domluvit jen výměnu rukojmích.

Střety ukazují, jak složitá je situace v Iráku, kde se každá náboženská a etnická skupina snaží zabezpečit území pod svou kontrolou a vyhnat z ní soupeře. Ve středu zveřejněná zpráva Human Rights Watch upozornila, že civilisté jsou často napadáni kvůli své etnické příslušnosti: „Zcela beztrestně zabíjejí, unášejí a ničí majetek.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám