Hlavní obsah

Islámský stát upálil své vlastní džihádisty, kteří se stáhli z Ramádí

Islámský stát v iráckém městě Mosulu pro výstrahu upálil bojovníky, kteří uprchli z Ramádí před postupující armádou, která město přede dvěma týdny dobyla. Televizi Fox News to řekl jeden irácký přistěhovalec, který je v kontaktu s příbuznými v Mosulu.

Foto: Stringer/Files, Reuters

Bojovník Islámského státu v Mosulu

Článek

Džihádisté podle tvrzení shromáždili bojovníky, kteří o Ramádí přišli, na hlavním náměstí a upálili pro výstrahu všem, kdo by příště chtěli z boje utéci.

„Seskupili je, donutili je stoupnout si do kruhu a zapálili je,“ vylíčil v televizi Iráčan. Také další lidé iráckého původu, jejichž příbuzní žijí v Mosulu, potvrdili, že k upálení došlo.

Podle amerického bezpečnostního analytika Michaela Pregenta to není nic nového. Řekl, že stejně tak byli usmrceni válečníci, kteří loni neuspěli při obraně rodného města Tikrítu bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna.

Důkaz zoufalého vedení

Extremisté jsou podle Pregenta nejednotní a pod tlakem, k němuž přispívají spojenecké nálety, jsou také stále více podezřívaví, a to i vůči ženám nebo dokonce dětem, o nichž si myslí, že mohou být špióny.

„Čím drsnější je taktika, tím zoufalejší je vedení,“ poznamenal Pregent.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irácká armáda vyhnala Islámský stát z RamádíVideo: Reuters

Radikálové dobyli druhé největší irácké město Mosul předloni a odhaduje se, že v něm mají až 3200 bojovníků. Spojenci na ně útočí i tam. Pentagon v pondělí oznámil, že byla vybombardována banka s milióny dolarů, které IS získal z prodejů ropy, rabování a vydírání. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Islámského státu na snímku ze Sýrie

Reklama

Související články

USA budou potlačovat propagandu IS

Vláda amerického prezidenta Baracka Obamy vytváří novou protiteroristickou skupinu, jejímž úkolem bude boj s propagandou Islámského státu a dalších...

Výběr článků

Načítám